Правителството на Испания ще намали ДДС върху ключови храни като хляба и млякото, за да намали ръста на цените на земеделските продукти, пише Farmers Journal.

Фермери: Криза с торовете наистина има!

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ДДС на всички основни храни ще бъде намален от 4% до 0% и от 10% до 15% за зехтина, маслата от семена и пастата.

Намаляването на данък добавена стойност е част от новия пакет за подпомагане и за него ще бъдат заделени 10 млрд. евро. То е част от усилията на испанското правителство да се справи с повишаването на разходите за живот. Допълнително заделени 10 млрд. долара ще бъдат насочени за подкрепа на потребителите за енергия и горива.

Както направихме субсидии за енергия и горива, правителството ще намали ДДС и ще подкрепи фермерите пряко и незабавно, за да се овладеят цените на храните, заяви Санчес.

Испанският премиер обяви още директна помощ в размер на 660 млн. евро, с която фермерите ще бъдат подкрепени за закупуване на торове и горива. Част от средствата ще бъдат осигурени под формата на данъчни облекчения, а други ще бъдат раздадени като грантове, за които ще трябва да се кандидатства.

Земеделските производители в Испания ще могат да кандидатстват за грант, кредит или комбинация от двете. Лихвите по тях ще бъдат 0%, а отпуснатите средства ще се изплащат за период от 10 години с 3 години гратисен срок.


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Неприятелите на полето. Справиха ли се фермерите тази година?

Млечно животновъдство: Поголовието и изкупеното мляко се свиват

Задава се нова Синя сделка – какво могат да очакват фермерите?