Таван за цените на храните липсва. Такъв няма и за горивата, торовете, препаратите за растителна защита и т.н. А по всичко личи, че тези “пера” ще продължават да вървят нагоре.

Гласувайте: Каква беше 2022-а година за Вас?

Това касае най-вече храната на европейската трапеза и то, ако Европейската комисия не вземе спешни мерки, за да реши проблема с дефицита на торове.

Наскоро се заговори за европейска помощ за купуване на торове. Оттук идва обаче и големият въпрос - към кого да бъде насочена подобна подкрепа - към заводите или към фермерите? 

"При положение, че колегите са принудени да държат стока, няма цена, свежи пари няма - напълно нормално е да разсъждаваме в тази посока. Очакванията са цените напролет да се повишат при торовете. На фона на това, че ние в момента не можем да продаваме, няма откъде да вземем свежи пари да купим тор, редно е държавата да ни подкрепи. Цяла Европа е насочена натам. Има 12 затворени завода. Това означава, че наистина криза с торовете има. И най-големият вносител на торове - Русия, е възпрепятстван да вкарва - не знам докъде ще доведе това като цена.

Нашето мнение е, че заводите и основно единият, който е тук, са заводи износители и то много големи износители на тор. Така че, ако помощта е държавна и този завод изнася, по-редно е помощта да се дава на купувача на тор, т.е. - на нас като консуматори, защото не се знае тази помощ дали няма да стигне до тези, които го купуват навън", коментира за Агри.БГ Илия Проданов - зърнопроизводител от Бургаско.

Голяма част от торовете ми са от български производители, посочи от своя страна Димитър Мачуганов от Ловешко.

"Заради това, че нямаше производство, имаме внесени торове от чужбина. Говорим за такива с европейски произход. Би трябвало да се подпомагат всички тези сделки на изключително високи цени, които по никакъв начин не ни гарантират, че ще можем да се възпроизведем в следващата година, ако я няма тази помощ. Трябва да се пипа внимателно. Не може да бъдем наказани за това, че сме си купили, при положение, че е нямало на нашия пазар. Това ще изкриви помощта", заключи Мачуганов.

Вижте повече във видеото.