Поголовието от млечни крави за изтеклата 2022 г. падна 202 хил. глави, като година по-рано е достигало 214,9 хил. броя. Спад се предвижда и при млечните овце – до 1,01 млн. глави спрямо 1,053 млн. броя година по-рано, сочат анализаторите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство в своя месен бюлетин.

НОКА прави черен списък на некоректни мандри

Изкупеното мляко за периода януари-октомври намалява с около 4,3%, а изкупеното краве мляко се свива с 4,6%, като се очаква до края на годината да достигне 622 хил. тона.

В международен план продължава спадът при обема на изкупеното мляко в ЕС, като за януари-септември 2022 г. той е 0,4% в сравнение с година по-рано. Производството в 9 държави членки расте, най-значимо в Австрия (+3,2%), Латвия (+2,4%), Полша (+2,1%), Белгия (+2%).

Средната изкупна цена за килограм мляко продължава да нараства за целия ЕС – за септември с 4,1%, а зa октомври с 3,8%. Същевременно цената на суровото краве мляко на Спот пазара Лоди в Италия през ноември остава на ниво от 0,70 евро/л.

Според Американския департамент по земеделие (USDA) доставките на мляко в Германия, Франция и няколко други страни от Западна Европа се стабилизират. Обемите са над доставяното от предходната година и преработвателите разполагат с достатъчно мляко за производството си. Ако търсенето не е достатъчно, е възможно изкупните цени да се окажат под натиск. 

В Източна Европа ситуацията е по-различна. Производството в Полша, Беларус и Чехия продължава да нараства спрямо 2021 г. Удължаването на зърнената сделка между Украйна, Русия и ООН за още 120 дни ще позволи износът на зърнени култури и торове, което, от своя страна, ще окаже положително влияние върху цените на фуражите.

Европейският млечен борд призова за въвеждане на ограничения за цената на енергията в млечната верига. Сред проблемите са: разходите за производство, сушата, недостигът на фуражи и торове, изоставянето на големи ферми, прекратяване на дейността от млекопреработватели, намаленият обем на произведеното мляко.