Ирландия ще потърси стотици милиони евро помощ от Брюксел, ако Великобритания наистина излезе от ЕС без споразумение. Това каза в четвъртък министърът на земеделието и храните Майкъл Крийд, пише independent.ie.
 
 
След като битката за Brexit премина в Уестминстър, възможността Великобритания да напусне търговския блок през март без споразумение, се очертава все по-голяма.
 
Спешната помощ за Ирландия ще има за цел да подкрепи сектори като месодайното и млечно животновъдство, тъй като тези сектори са най-изложени на митнически и регулаторни промени, които вероятно ще възникнат, ако Великобритания прекрати всички връзки.
 
Почти 80% от ирландските износители доставят продукти за Великобритания, според правителствените данни за 2016 година. Страната също се счита за жизненоважен „сухопътен мост” към европейския континент.
 
Ако на 29 март Великобритания излезе от ЕС, Крийд каза, че се надява, че безвъзмездни средства от ЕС ще бъдат одобрени на срещата на върха на министрите на земеделието в Люксембург през месец април.
 
В четвъртък ирландският кабинет обсъди плановете за извънредни ситуации. Те включват схеми за пристанищни ремонти, фонд за Brexit и други.