Най-активният купувач през последната година - "Ромфарм компани", направи поредната си сделка за милиони, пише „Капитал“. След като придоби два огромни портфейла със земеделска земя, сега групата направи портфейлна инвестиция в най-голямата фармацевтична компания на фондова борса в София - "Софарма". Тя е изкупила дела на Любомир Павлов (бивш партньор на акционера в "Софарма" Огнян Донев в издателския бизнес) и вече притежава 13.5% от "Софарма" в сделка за 36 млн. лв.

 

Покупката слага началото на нова инвестиционна фаза за "Ромфарм". Последните две години тя отдели по различни оценки близо 200 млн. лв. за закупуването на земеделска земя в страната и вече е най-големият частен собственик с малко под 1 млн. дка. Сделката може да се определи и като нова линия в развитието на "Софарма", чиито акции последните години бяха потискани от атаките срещу един от ключовите акционери и председател на съвета на директорите на компанията, Огнян Донев. "Много се радвам, че колеги от бранша оценяват като добра инвестицията в нашата компания.

 

Освен като акционери се надявам, че ще можем да намерим синергия между двете компании и сътрудничество на пазарите ни", коментира Донев. "Искам да насоча интереса си към Франция, защото там икономическата обстановка е по-добра и възвращаемостта е по-бърза", поясни мотива за сделката продавачът Любомир Павлов. Представители на купувача не бяха открити за коментар. Според близки до сделката източници инвестицията е портфейлна и не става въпрос за конкурентно изкупуване. Единственият пряк ефект в бъдеще може да дойде по линия на увеличаване на износа на "Софарма" към разработения от "Ромфарм" пазар в Русия и бившите републики.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!