Телената ограда по сухоземната граница с Румъния е с ненарушена цялост. По нея са разположени репеленти срещу дивите прасета. Това констатира проверка от комисия, включваща заместник-областните управители на Добрич Живко Желязков и Красимир Николов и директора на ОДБХ д-р Борислав Каменов. 

Заграждат 20-километрови зони заради африканската чума


На ГКПП Северняк със съдействие на Община Крушари е назначен един човек на граждански договор, който извършва дезинфекция на влизащите през контролно-пропускателния пункт превозни средства. На ГКПП Кардам, където има значително по-голям трафик и преминават товарни автомобили и автобуси, работи автоматична система за дезинфекция и постоянно се поддържа нужното ниво на дезинфектант в съществуващата вана.

Допълнително на граничния пункт има поставен и контейнер, в който се събират храни и продукти, съдържащи свинско месо, установени след проверка на автомобилите, коментира още Живко Желязков.


На ГКПП Дуранкулак дезинфекцията на потока от превозни средства се осъществява също автоматично и ръчно, подобно на граничния пункт Кардам. И тук непрекъснато се поддържа ниво с препарат за дезинфекция в съществуващата вана, през която преминават автомобилите. 


Проверката на сухоземната граница е извършена във връзка с усложнената обстановка и бързото разрастване на случаите на заболяването Африканска чума по свинете и в унисон с изпълнение на набелязаните мерки за неразпространение на болестта.