Център по растениевъдство ще бъде открит в Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински“ в Ген.Тошево. Това ще се случи в края на януари 2022 г., съобщи директорът на специализираното училище Кристияна Иванова.

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

Трима професори, включително и от Аграрния университет в Пловдив, са представили своята визия как трябва да изглежда един съвременен Център по растениевъдство.

„Учените ми показаха своя мечтан кабинет, в който искат да попадне един преподавател. Представиха как той да бъде оборудван, за да може добре да мотивираме учениците – бъдещите агрономи, полевъди, лаборанти и да им вдъхнем любов към професията“, разясни още Кристияна Иванова. Директорът уточни, че работи по новия Център по растениевъдство вече година и половина.

Изграждането на нов кабинет с професионална насоченост изисква много мисъл, много проучване и точни финансови разчети. „За да излязат децата от иновативната гимназия добри професионалисти, те трябва да бъдат обучени на много високо ниво. В противен случай няма да се внедрят в съвременните условия“, категорична е ръководителката на специализираното училище. Като пример Кристияна Иванова посочи оборудването на лабораторията по етерично-маслени култури в гимназията. „Смея да твърдя, че няма друга такава. За нея и изследванията сме закупили дигитален микроскоп“, уточни още директорът. 

Иновациите в Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински“ не приключват до тук.

Учебният процес продължава да се дигитализира и да се внедряват в него иновации.

Училището вече е оборудвано с професионален 3D принтер от висок клас, като по този начин учениците имат възможност практически да прилагат и визуализират всичко научено. Той ще се ползва от учениците по приложна информатика и интериорен дизайн. „По този начин те ще виждат крайния продукт, към който се стремят – например проект на краеферма или кухня“, допълни Кристияна Иванова. 

Общо 272-ма са възпитаниците на земеделската гимназия в Ген.Тошево. Те се обучават в 4 професии – икономист в земеделското стопанство, приложна информатика, техник-растениевъд и лаборант.