Ние нямаме нищо против държавата да купува зърно. За нас дори е по-добре зърното да остава в България. Някой обаче знае ли цена? Това каза за Агри.БГ зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. 

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

“Казаха, че ще е на пазарна цена - ако гледаме Софийска стокова борса, тя върви с 4 месеца назад. В момента там цената е 480 лв./тон. А реалната търговия би трябвало да бъде между 700-750 лв./тон, ако гледаме MATIF. По него се водим вече доста години”, посочи Проданов. Според него е голяма грешка, че в момента няма яснота какво се случва. 

“Бавим износа, възпрепятстваме търговията в страната, а всъщност държавата не прави нищо. 
Не се знае и къде ще се слага това зърно. Говорят за съхранение при продавача, но това няма как при нас да се случи. Ние нямаме толкова големи складови мощности, за да изкараме и новата кампания със старото зърно при нас”
, обясни зърнопроизводителят. 

Според него, ако някой търговец предостави склад за съхранение под наем, това вече ще е въпрос на договорки. “Зърното не е нещо, което можеш да го хвърлиш където и да е. То трябва да се съхранява на правилното място с правилните условия. Тази инвестиция на държавата няма да е малка и е редно всичко да бъде много добре обмислено”, посочи Проданов. 

Според него в условията на пазарна икономика държавата има много други механизми и не е начинът да се купува пшеница на ниска цена от производител, който е направил огромни разходи да я произведе. 

“Същевременно този производител е пазил зърното няколко месеца, защото знаете, че жътвата е юли, а в момента е март. Това са огромни разходи за съхранение, а отделно сме плащали лихви на банките през целия този период, за да имаме оборотни средства. Няма как да изведеш новата кампания без да си продал старата. Такива зърнопроизводители ако има, се броят на пръсти. Повечето от нас или имат оборотни кредити, или са си заложили стоката”, обясни зърнопроизводителят.  

Илия Проданов: Всички чакахме момента, в който ще дойде хубавата цена. Хубавата цена дойде миналата седмица и това се съчета със спирането на износа от държавата. Естествено, търговците се отдръпнаха веднага от пазара и който остана, купува на спекулативни цени. 550 - 560 лв./тон не е реалната цена. Но при тази паника, която се създаде, голям процент от колегите продадоха, защото не знаят дали въобще няма да спре търговията.

Ако старата реколта няма къде да се прибере, новата къде ще отиде? Илия Проданов каза: 

“Не знам. Това е нещо, което никой не го мисли. Виждате, всеки ден се вадят нови доводи за това защо искаме да купуване толкова много зърно. Единият ден беше заради войната, на другия - защото нямало торове, а не се знае каква ще е новата реколта, на третия - да имало продоволствена сигурност, на четвъртия - заради цената на хляба. В крайна сметка, аз мисля, че и те не знаят защо искат да купуват толкова много пшеница.

Няма лошо, нека да купят, но механизмът трябва да е определен, цените да са наистина пазарни, защото ние купуваме торове, семена, препарати на открития пазар, плащаме ренти на общия пазар и разходите ни са като на всеки един зърнопроизводител в Европа”. 

Единствената държава в Европа, която е ограничила износа си, е Унгария. По думите на зърнопроизводителя много се спекулира с това. По негови данни за последната една година Унгария има изнесени 180 000 тона пшеница. “Това са два кораба. Ние в момента имаме исторически излишък в България. 3 млн. тона по това време на година в България никога не е имало. Това означава, че нямаме никакво време за губене - трябва да изнасяме, защото няма къде да сложим новата реколта”, заключи Илия Проданов.