Икономическия министър Драгомир Стойнев уволни цялото ръководство на държавното предприятие за производство и експорт на млечни продукти, закваски и технологии - ЕлБи Булгарикум.

 

В Търговския регистър са подадени документи за осовбождаване на целият Съвет на директорите на “Ел Би Булгарикум” ЕАД. оглавяван до момента от Изп.Директор - Васил Зографов. Решението все още не е влязло в сила, тъй като от Агенцията по вписвания са дали указания за представяне на допълнителни документи. След като бъде вписано обаче, ръководството на компанията ще бъде подменено. С решението се увеличава и броят на членовете на борда от трима на петима.

 

Това е поредната серия от промени в дружеството, но първата, предприета от сегашното правителство, сочи справка на в-к Капитал. Сред няколко рокади по време на кабинета "Борисов" към края на миналата година в съвета на директорите освен Зографов влизаха също Дияна Найденова и Николай Андреев. Самият Зографов беше назначен за член на борда от бившия икономически министър Делян Добрев в края на май 2012 г., а малко по-късно стана и изпълнителен директор. Преди това той беше ликвидатор на "Хасково-табак" (част от "Булгартабак холдинг"), но беше освободен от акционерите заедно с колегата си Кирчо Кирев.


На мястото на тримата, чийто мандат трябваше да изтече в края на 2013 г., в съвета на директорите сега влизат петима нови членове. Те се назначават за срок до 1 декември 2016 г. За изпълнителен директор е избран 31-годишният Димитър Петков. Друго назначение е Светлана Минкова-Фахриева, която преди време пак е била в борда. Третият нов член е Николай Дончев, който допреди три месеца е бил в съвета на директорите на "София тех парк". В борда влиза и Марин Пенков, който е собственик и управител на няколко фирми, които се занимават с производство и търговия с хранителни добавки и билкови продукти. Последното попълнение е Мая Косева.

 

Решението на икономическия министър да смени ръководството, за да се подобри дейността на дружеството, изглежда странно на фона на финансовите резултати, посочват още икономическите анализатори на Капитал. Последните отчетни документи на компанията (към края на септември 2013 г.) показват значителен ръст на продажбите и печалбата, както и нови договори. Нетните приходи от продажби за деветмесечието нарастват с 44% до 12.5 млн. лв., а печалбата се увеличава три пъти до 3 млн. лв., аргументират се те.


Голяма част от приходите на дружеството идват от лицензионни споразумения, с които то предоставя правото за производство и продажба на оригинално българско кисело мляко и млечнокисели продукти на свои партньори в Япония, Финландия и България. От тази дейност компанията е получила 6.8 млн. лв. през тази година. Близо 2 млн. лв. от сумата се дължат на сключения през април анекс с японския партньор. Износът на млечни продукти е нараснал с 56% до 616 хил. лв., а продажбите в страната са се увеличили с 37% до 4.9 млн. лв. Продукцията се продава основно чрез големите вериги в страната, но в края на миналата година компанията започна да залага и на фирмени магазини, като откри първия такъв обект в столицата. От отчета става ясно, че от собствените магазини компанията е отчела оборот от 1.8 млн. лв., което е и основната причина за общото увеличение на продажбите.

 

“Ел Би Булгарикум” ЕАД има десетилетни традиции в производството и експорта на млечни продукти, закваски и технологии. Дружеството е единствената държавна фирма в млекопреработвателния сектор в България. Правоприемник е на интелектуалната собственост, лицензионната дейност и експортните позиции на Държавното стопанско обединение “Млечна промишленост”, създадено през 1965 година. През 1991 г. фирмата е преименувана на “Ел Би Булгарикум”, а през 1993 г. е преобразувана в еднолично акционерно дружество. Забранено е за приватизация, първоначално с решение на правителството от 17 март 1992 година, а след това и със закон от 19 март 2002 година.

 

Едноличен собственик на акциите на дружеството е Министерството на икономиката на Република България. Днес “Ел Би Булгарикум” ЕАД продължава да бъде технологичен лидер в млечната индустрия в България, лидер в експорта на ноу-хау, технологии и закваски за българско кисело мляко и млечни продукти; с водещи позиции в износа на сирене и кашкавал.

 

Дружеството притежава две производствени поделения – в София и Видин и модерен Център за научноизследователска и развойна дейност, където през последните 10 години се разработват ново поколение закваски и формули за здравословни храни. Там се съхранява и уникалната колекция от над 900 млечнокисели бактерии и над 100 различни комбинации закваски.

 

Качеството на произвежданите продукти се гарантира с всекидневен контрол от квалифицирани специалисти в една от най-добре оборудваните лаборатории в страната.

 

Дружеството притежава значителна по обем интелектуална собственост в областта на млечната индустрия:

-11 патента за български млечни продукти
-45 продуктови търговски марки, регистрирани в България
-фирмена търговска марка, регистрирана в 26 страни
-6 наименования за произход
 

В статията са използвани материали на Ел Би Булгарикум ЕАД!

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА :

Японска компания с масивна реклама на българско кисело мляко (СНИМКИ+ВИДЕО)


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!