Българският евродепутат от левицата Момчил Неков призова да се създаде общоевропейски орган, който да следи дали се предлага еднакво съдържание за един и същи хранителен продукт в различните страни.
 
 
Неков обсъди днес с представители на българските институции, браншови и неправителствени организации парламентарно становище относно двойния стандарт при храните в Европейския съюз, което ще бъде внесено в Европейския парламент.
 
„Внасянето на становище в Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент относно „Двойното качество на продуктите на единния пазар“ е конкретна стъпка, която предприемам, като български евродепутат, и като част от общата кампания срещу тези унизителни за българските граждани търговски практики“, каза Момчил Неков при откриването на срещата.
 
 
„Целта е да премахнем двойното качество на продуктите на единния пазар. Това е един корпоративен расизъм, който трябва да се прекъсне и от тази гледна точка има фактология, има и политически предложения за отпадането точно на тези двойни стандарти“, коментира евродепутатът пред БНР.
 
 
Снимка: pixabay.com
 
Той припомни, че в речта на Жан-Клод Юнкер от септември 2017 г. беше признат проблемът с двойните стандарти на мултинационалните компании, чиито хранителни продукти са на пазара в цяла Европа.
 
„След това принудихме Европейската комисия да отпусне 2 млн. евро за изследвания и това е едно от нещата – максимално бързо да се финализират. За това призовавам в самото становище. На второ място, съм добавил за естествения процес на създаване на асоциативна връзка между марка и продукт. Тук призовавам да се създаде общоевропейски орган, който да следи за това дали ще предлага еднакво съдържание за един и същи продукт от направените изследвания“, каза Неков.
 
Според него мотивите, че така мултинационалните компании се съобразяват с местните предпочитания и местните рецепти, са неоснователни. 
 
„Как може, примерно, в Малко Търново и Братислава на 1500 километра да имат един и същи вкус, а в Братислава и Будапеща на 50 километра да имат други предпочитания. Ясно се вижда разделението между Източна и Западна Европа“, заяви евродепутатът.
 
По думите му българските проверки също са показали различия, но не само в качеството, а и в цените. 
Той е категоричен, че темата е морално-етична: „Тук можем да се запитаме: защо нещата не бяха обърнати обратно – в Източна Европа храните да са с по-добри, а в Западна Европа – с по-лоши?“
 
 
Евродепутатът е на мнение, че първо трябва да се изработи съответното законодателство, за да няма такива разлики, а ако има, да бъде упоменато изрично, че това е местна рецепта, защото потребителят трябва да бъде информиран.
 
„Трябва да започнем отнякъде. Затова е докладът на Европейския парламент по собствена инициатива, с който призоваваме Европейската комисия да изработи законодателство срещу точно тези нелоялни търговски практики“, поясни Неков.
 
В дискусията днес участваха омбудсманът Мая Манолова, Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, представители на Министерския съвет, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на здравеопазването, НЦОЗА, БАБХ, Асоциация „Активни потребители“, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, д-р Светла Чамова, изп. директор на Асоциацията на месопреработвателите в България, и други.