И животновъдите от Съюза на животновъдите в България ( СЖБ ) се обявиха твърдо против намаления бюджет за агро сектора за 2012 г.

 

Пред Фермер.БГ, Председателя на СЖБ Пенка Христова заяви, че е без значение дали ще бъдат засегнати само зърнопроизводителите. "Голяма част от животновъдите са собственици на земя и участват в схемите за национални доплащания за единица площ, което означава, че потърпевши ще бъдат не само зърнопроизводителите", категорична е Христова.

 

От СЖБ също така напомнят, че има предварително сключено споразумение с браншовите организации и искат официална среща с Министерството на финансите, за да се уточни от кои сектори ще бъдат редуцирани средствата. СЖБ категорично подкрепя Министъра на Земеделието и Храните д-р Мирослав Найденов с направеното изявление относно внесения проектобюджет за 2012 г., като уточняват, че това е единствения сектор с ръст в момент на тежка икономическа и финансова криза.

 

"Надяваме се след срещата на браншовите организации на 10.11.2011 г. да имаме окончателно решение и правителството да излезе с положително становище за земеделския сектор, който единствен допринася за положителното търговско салдо на страната в този кризисен момент", заявиха още за Фермер.БГ от СЖБ.

 

© 2011 Фермер.БГ