На 19 ноември 2021 г се проведе Изпълнителен комитет (ИК) на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB) в Европейски съюз (ЕС). 
Участие в заседанието взеха представителните браншови организации в сектор „Тютюн“ от Белгия, България, Франция, Унгария, Италия, Полша от ЕС и Швейцария извън съюза. В UNITAB стопаните от България са представени от „Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010“ (НАТ-2010), съобщиха от организацията. 

Чакат ли вече фермерите новия министър или харесват работата на служебния?

По време на срещата беше обсъдено състоянието на сектора и мястото на тютюна в новата ОСП. Участниците в комитета говориха и за регулаторната рамка на сектор „Тютюн“ в ЕС, както и за Директивата за тютюневите изделия. 

Държавите участници в ИК, без отсъстващите Гърция и Испания, се обединиха около тезата, че покачването на цените на горива, торове, препарати и други енергийни източници и консумативи през 2021 г, са пагубни за бранша. 

Следствие на това проблемът с понижената рентабилност се идентифицира като повсеместен за всички държави тютюнопроизводителки. 
България и НАТ-2010 бяха посочени за пример, как чрез схема dе minimis е постигнато компенсиране на непредвидени загуби за реални и активни тютюнопроизводители. ИК на UNITAB взе решение за продължаване на срещите – диалог с Европейските централи на „четирите големи“ компании цигаропроизводители за общо постигане на дългосрочни и стабилни пазари за тютюневата суровина произведена в ЕС, информираха от НАТ-2010.

Направен бе анализ на бъдеща реформирана ОСП на ЕС 2021-2027 и мястото на тютюна в нея. Обобщени бяха резултати от приключила COP9 на СЗО (13-18 ноември, 2021), както и заплахите за сектора от РККТ. Проведе се дебат за прием на нови държави членки на UNITAB като Хърватия, РСМ, Албания и Турция. Взе се решение, да се проведе следващ присъствен ИК на UNITAB, както и заседание на борда на ELTI по време на WT Europe Sofia, 18-19 май 2022 в България, се казва още в съобщението.