И този сезон няма български круши по пазарите и тържищата в страната, сочи проверка на Фермер.БГ. Макар търсенето на сладкия плод през есенните месеци да е сравнително силно, особенно в големите градове, то пазарите остават залети с внос на круши, произведени в Гърция, Италия и Испания.

 

Цената на дребно за килограм вносни круши тази есен е между 2,70-3,20 лв.

 

Овощари споделиха пред Фермер.БГ, че основната причина малко хора да искат да се занимават с отглеждането на круши е нуждата от сигурна и бърза пазарна реализация, която за повечето градинари е трудност, както и специфичните особености при отглеждането на круши.

 

Макар страната ни да има отлични условия за производство на круши, при които в сравнение с ябълките (които изискват много пръскания ) рентабилността е много голяма, но липсата на желаещи е факт.

 

Крушите гният по-бързо от ябълките, защото не могат да „дишат". Това откритие би трябвало да доведе до разработването на нови начини за съхранение на крушите. След като една ябълка или круша се откъсне от дървото, тя продължава да "диша". За да останат здрави плодовете, до клетката трябва да постъпи минимално количество кислород. В противен случай, плодовете започват бързо да се развалят.

 

Крушите са подходящ плод за болните от диабет. Пресните плодове оптимизират работата на стомашночревния тракт регулират храносмилането, леко се усвояват от организма. Варени или печени круши се прилагат при силна кашлица, фарингит, ларингит, задушаване и белодробна туберколоза. Компот от сушени круши има обезболяващо, антисептично и укрепващо действие при стомашночревни разстройства. Особено силни са тези качества при дивите круши, в които съдържанието на дъбилни вещества стига до 20 на сто. Счита се, че гъста отвара от круши под формата на компреси помага срещу главоболие. Сок и отвара се препоръчват като пикочогонно средство при камъни в бъбреците.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!