Биопроизводителите от Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ) и Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) изпратиха писмо с апел до министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, българската позиция пред ЕК да бъде за забрана на неоникотиноидите в земеделието. 
 
 
Днес, 13 декември, Европейската комисия (ЕК) ще гласува решението за окончателна забрана на този вид пестициди. По-рано тази година ЕК предложи на  националните правителства да забранят  употребата  на три широко разпространени пестицида в Европа, токсични за пчелите. 
 
„Едно такова решение за забрана, ще помогне на популациите на пчелите и дивите опрашители в Европа да бъдат спасени от тези опасни пестициди. Вместо неоникотиноиди в земеделието могат да се прилагат алтернативни препарати“, пише още в апела на биопроизводителите.
 
Те припомниха, че България е една от петте страни в ЕС, която вече втора година разрешава дерогация на три неоникотиноидни пестицида, заедно с Румъния, Латвия, Великобритания и Финландия.
 
„В останалите страни ползването на тези химикали е забранено. У нас БАБХ разреши употребата им, с цел третиране на семената от слънчоглед и царевица, под натиск на крупните зърнопроизводители и вносителите на химически препарати за растителна защита“, се посочва още.
 
Все още позицията на страната ни обаче не е ясна. До този момент, българските представители на Съвета на министрите са гласували за забрана на неоникотиноидните пестициди. С апела си, биопроизводителите разчитат българските представители да гласуват за забрана на неоникотиноидите.