Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Паскал Желязков нарушава Закона за ветеринарномедицинската дейност, като възлага на подчинените си дейности, които трябва да се извършват от външни ветеринарни лекари. Това заяви главният секретар на Българския ветеринарен съюз (БВС) д-р Петър Дойчев за България Он Еър.

Криза: Ветеринари искат оставките на шефа на БАБХ и на зам.-министър

По-рано тази седмица Съюзът поиска оставката на Паскал Желязков и на ресорния заместник-министър Янко Иванов. Ветеринарните лекарите излязоха с тежки обвинения срещу Агенцията, като твърдят, че им се налагат неизпълними, а понякога и незаконни задължения; че систематично БАБХ не доставя навреме ваксини и биопродукти; че държавните диагностични лаборатории се водят трайно и умишлено към фалит.

Политиката, която от години се води от Министерството на земеделието (МЗХГ) и БАБХ спрямо ветеринарните лекари е неадекватна, твърди Дойчев. Чашата прелива обаче, когато миналия месец са спуснати заповеди част от ежегодните мероприятия да бъдат изпълнявани от ветеринарните лекари на Агенцията. Те трябва да извършат прегледите на американски гнилец по пчелите, ваксинацията за син език на дребните преживни животни и ваксинацията за антракс.

Проблемът е, че, от една страна, БАБХ не разполага с този човешки ресурс, обяснява Дойчев, а от друга - Агенцията е тази, която трябва да контролира външните ветеринарни лекари, когато изпълняват тези мероприятия. Те имат сключени договори с фермерите и областните дирекции за безопасност на храните. Това според експерта е нарушение на закона. 900 човека се занимават с тези дейности години наред, а сега държавната институция иска те да се изпълняват от хора, чиято задача е да осъществяват контрол.

Друг проблем е, че след като упражняващите контрол ветеринарни лекари влязат в ролята на изпълнители, контролът върху тях самите ще трябва да бъде осъществен от директора на съответната областна дирекция по безопасност на храните. Какво ще стане, ако той не е ветеринарен лекар, пита Дойчев.

Решението идва изненадващо, тъй като Съюза на ветеринарите е провел редица срещи с институциите, на които е постигнато споразумение как ще бъдат провеждани дейностите. Скоро след това Агенцията по храните изненадва неприятно лекарите с неочакваните заповеди.

В началото на седмицата Агри.БГ отправи запитване за становище към МЗХГ и БАБХ по повдигнатите от Съюза обвинения и поисканите оставки, но отговор до този момент няма. От Министерството уточниха, че в момента оформят официална позиция към министър-председателя Бойко Борисов по повод исканото освобождаване на Паскал Желязков и Янко Иванов, която е все още в процес на подготовка.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Разследване: Брюксел души около БАБХ

Държавни ревизори подхващат Агенцията по храните

Антикорупционен фонд: БАБХ дава още 13 млн. лв. за мобилен инсинератор