Изпълнителният директор на Държавен фонд Земеделие Румен Порожанов пое ангажимент в присъствието на премиера до 15 март да бъдат разплатени средствата по схемата за качествени плодове и зеленчуци.

Това съобщи за Фермер.БГ  председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов.

По настояване на АЗПБ премиерът разпореди спешно да бъдат разгледани забавените проекти по мярка 121  и 123 от Програмарта за развитие на селските райони, които са приети при последния прием през миналото лято. От общо 702 проекта по двете мерки около 500 все още не са одобрени, посочи Цветанов.

В двучасовата среща, която се проведе в петък следобед участие взеха премиерът Бойко Борисов, земеделският министър Мирослав Найденов, зам.-финансовият министър Владислав Горанов ( тъй като Симеон Дянков е на работно посещение в САЩ – бел.ред), изпълнителният директор на ДФЗ Румен Порожанов, шефът на НАП Красимир Стефанов. От страна на земеделците участваха АЗПБ, НАЗ и НАКБ.

До две седмици ще се проведе още една среща между земеделските асоциации, Земеделското министерство, Министерство на финансите и ДФЗ, за да се обсъди въпросът за връщане на акциза при горивата за селскостопански нужди, отпадането на въвеждане на дерогация на ДДС при търговията със зърно и изплащането на средствата за плодове и зеленчуци, информира Христо Цветанов.

Председателят на АЗПБ каза още, че случай че нашето основно искане, а именно незабавното изплащане на директните плащания на площ за 2012 година бъде удовлетворено, и в следващите дни започнат преводи по сметките на земеделците, ние ще призовем членовете на Асоциацията на земеделските производители в България да не се включват в протестни действия.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!