Много застъпвания се очакват след очертаването на земеделските площи за подпомагане, коментира пред Фермер.БГ председателят на Асоциацията на земеделскте производители в България Христо Цветанов. Няма как да се видят предварително границите на съседа, за да чертаеш по тях, каза Цветанов. Реално в общинските поземлени служби сега се чертае „на око”.

Твърденията на представителите на Министерството на земеделието и храните, че щом си земеделски производител, трябва да си познаваш перфектно блоковете, няма как да се случат, категоричен е Цветанов. Ако, например един физически блок има 4-5 собственика, те не могат да кажат точно от четирите му края на какво отстояние се намират. Дали ще е метър-два на ляво или на дясно никой земеделески производител на може да каже с точност, обясни Цветанов. Именно това ще доведе и до застъпени площи.

Председателят на АЗПБ изрази и опасенията си от това, че реално може да се достигне и до ситуация, в която хората ще очертаят по-малки граници от реалните само и само, за да нямат конфликти и застъпвания, при което пък ще остане доста неочертана земя, която ще се работи, но няма да се субсидира.

Например, заради застъпвания, в община Свищов субсидии все още не получили стопанствата в Овча могила и Драгомирово – общо 30 хил. дка на двама собственици. Застъпванията им са изчистени в Областната дирекция във Велико Търново в края на август-началото на септември 2009 г. Те обаче имат общи граници с друга голяма фирма, която обработва земи в цяла северна България. Тази фирма все още има неизчистени застъпвания и заради това от субсидиите си не могат да се възползват дори изрядните земеделци.

В момента има  около 12 земеделци, членове на АЗПБ, които все още не са наторили пшеницата и рапицата си. Хората са пред фалит, но няма как да се кредитират, субсидиите им все още не са изплатени. Някои от тях имат и спечелени проекти по ПРСР, по които обаче не са получили финансиране, нямат свежи пари и просто няма как да обработват, за да изкарат високи добиви и да са конкурентноспособни.
Що се отнася до моментното състоянието на есенниците, то е добро, с изключение на наводненията в ниските части край река Дунав и в Ямболско. Много от наводнениете площи се торят с авиация, но проблемът е, че заради честите валежи не може да падне нивото на подпочвените води и земярта все още е много мокра.

Променливото време забавя пролетната сеитба и към момента, по информация на Цветанов, са засети  не повече от 20% от площите  в страната.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!