27-28 лв на декар трябва да са директните плащания на площ и националните доплащания, за да спомогнат реално за развитието на земеделието в България. Това коментира пред Фермер.БГ председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Христо Цветанов. Както стана ясно към момента в бюджета са гарантирани само 150 млн.лв. за доплащания към преките плащания, които биха били достатъчни, ако говорим не за развитие, а за летаргия на българското земеделие, заяви още Цветанов.

Дори сега заради недостига на средства земеделците са направили компромиси при есенната сеитба - компромиси по отношение на есенното основно торене, ще се направят компромиси по отношение на пролетното подхранване отново заради липса на средства. Както е известно ЕК допусна като антикризисна мярка, директните плащания да започнат да се изплащат два месеца по-рано от обичайното, но страната ни не можа да се възползва от това и респективно фермерите не успяха да подпомогнат сеитбата на есенниците.

В България не сме равнопоставени на останалите страни-членки, дори и на една Гърция. И докато българското производство не стигне нивото на европейското, ние по никакъв начин не можем да се конкурираме с тях – и винаги ще сме на загуба. Затова го няма и зеленчукопроизводството, затова се изгубиха консервните фабрики, коментира Цветанов.

Някой някъде в ЕК е преценил, че земеделието трябва да е приоритет в целия ЕС, защото губи позиции. Не случайно от европейския бюджет се отделят цели 40% за сектора и българската страна трябва да се възползва от тях, категоричен е още земеделецът.

Според Христо Цветанов управляващите имат добра програма за управление на сектора, разполагат и с необходимите експерти. Това което липсва в момента и прекъсва нишката обаче е липсата на финансов ресурс от една страна, и от друга – това, че в самото ръководство нещата още не могат да се стиковат – между Министерство на земеделието и храните, Държавен фонд „Земеделие” и Комисията по „Земеделие”. Има различия по закони, които сега се преработват. Все още трудно се справят с отделните държавни помощи, които трябва да представят в ЕК. Имат проблеми по сроковете за нотификация на държавните помощи, каза Цветанов.