Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) трябва да подпомага добавената стойност в селското стопанство,както и по-малките стопанства - производители на плодове и зеленчуци, категоричен е младият фермер Христо Панделиев от Сливен

 

Христо, представи ни накратко себе си и стопанството си. От кого се занимаваш със земеделие?
Казвам се Христо Панделиев. Отглеждам 30 дка праскови и орехови насаждения, които са неплододаващи. Занимавам се със земеделие от 2007-ма година, когато се регистрирах за първи път. Тогава започна и програмния период и през 2008г отвориха за първи път мярката млад фермер. Аз кандидатствах, възползвах се от тази възможност и за щастие получих субсидия за да си разширявам стопанството.
 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:


 

Как се развива стопанството ти към момента?
Малко по-малко всичко, което съм бил заложил в бизнес плана, съм развил. Приключил съм ангажимента си към 112та мярка. Въпреки това съм продължил да си правя нови инвестиции постоянно. Кандидатствам и по други мерки, където имам възможност – биологичен производител съм. Орехите са отглеждани по биологичен начин. Кандидатствах и по 121ва мярка, която доста време я чакаме... една година близо чакаме за одобрение, но... дано всичко да е наред там.

 

Като цяло какви са впечатленията ти на човек, който действително е минал така да се каже през машината на Програмата за развитие на селските райони. Какво е положителното и какво трябва да се промени в новия период?
Аз съм доволен от Програмата за развитие на селските райони. Много често колеги се оплакват, но това е един шанс според мене, който не трабва да се изтърва. Никъде другаде няма да получим толкова безвъзмезно помощ както примерно 25 000 евро получавахме по мярката да млади фермери. Вече от нас зависи как ще си направим сметката и как ще си разпределим тези субсидии, за да може да изкарваме в бъдеще хляба си с това. За съжаление доста от колегите, може би все пак сме беден народ, не си инвестират парите правилно и целесъобразно. Аз предпочитам всичко, което взема като субсидия да го инвестирам пак, за да може... вярно след години, но ще се възвърне по някакъв начин. И много е важно според мене да се подпомагат действително работещи ферми, действително, които произвеждат нещо. Доста хора се насочиха, примерно в производството на някакви калифорнийски червеи, които според мене са по-скоро да се използва самата субсидия от програмата, а не дава този продукт, който може да изхранва примерно един производител, и да кажем, семейството му.

[news]


Ти самият произвеждаш и орехи. Орехите, лешниците, калифорнийските червеи през следващия програмен период няма да бъдат така финансирани както в момента. Какво е мнението ти по този въпрос?
Мнението ми е, че това е напълно правилно. За мене е грешка с тези червеи и както и орехите, въпреки че аз произвеждам орехи. Според мен трябва да се настоява тук, особено за нашия регион Сливенския – за праскови, за череши, за сливи, за това трябва да се настоява, защото доста хора се хвърлиха на бадеми, на орехи както и аз, защото изискванията бяха по-малко чисто като декари.

 

Ти получаваш ли субсидии за твоето производство и като цяло къкво е мнението ти за субсидиите в сектора?
Да, получавам субсидии по СЕПП, също и за биологично производство получавам за орехите. Субсидиите... те са една помощ, макар че не могат да компенсират това, което е било преди години цена на торове, препарати, гориво. Всичките тези разходи бяха в пъти по-малко, а цената на прасковата беше в пъти повече. Сега субсидиите не могат да ги компенсират. Трябва да се стремим към голям тонаж на нашата продукция, за да може да изкараме поне за хляб.


Като казваш нашата продукция, тя конкурентна ли е на пазара?
Ами за съжаление като гледаме, че от Гърция влиза много евтина праскова, не знам това дали се дължи на субсидиите или на високото производство, мисля че трудно можем да се конкурираме Затова имаме тези големи проблеми, защото ние на тяхната цена не можем да издържим, а те явно се справят.

Ти по какъв начин реализираш произведените праскови?
Всеки сам се спасява... на търговци на борси.. и така.. нямаме нищо сигурно. Според мен много трябва да се наблегне на сдружаването. За съжаление земеделските производители много трудно можем да се организираме и според мен трябва някаква помощ – малко поне помощ организационна или като някакъв вид субсидия пак за такива сдружения, където да се организират хората и да мога да продават – както извън България, така и тука по нашите тържища... Мисля, че ще е много по-лесно..., но доста хляб трябва да изядем докато стигнем до това ниво.


Твоите овощни градини през тази година засегнати ли са и до какво степен от неблагоприятните климатични условия?

Да, от тези дъждове има много голям процент на гниене и не може да не се отрази, но най-лошото е, че ако накакъв процент примерно го хвърлим като продукция, останалите праскови също няма къде да се реализират и е много ниска цената. Това е по-големият проблем, според мене.


В момента на каква цена реализирате и за къде – за българския пазар ли, за износ ли, на преработватели?
В момента и на българския пазар, и румънски търговци купуват на 50-60ст/кг. хубавата праскова.

Правил ли си си калкулация, предвид на неблагоприятната година, колко ти излиза производствения разход на фона на тези 50 стотинки?

Ами всичко зависи от тонажа, от добива, който ще изкараме. Сега една градина, която е в силата си, плододаваща, ще си ги избие като изкара тонаж, само че нали трябва да сметнем и тези разходи, защото имаме 5 години, примерно през които в градина не берем нищо, само даваме. Ако си прехвърлим всички тези разходи, които сме правили с годините за инвестиции, може би около нулата се върти всичко.

 

Какви са твоите очаквания сега в момента се говори, че няма да има национални доплащания за производителите на плодове и зеленчуци в следващия програмен период. Какви са очакванията ти за новия програмен период и как виждаш бъдещето си в него?

Производителите на плодове и зеленчуци нищо не усещат от националните доплащания около 1 лев на декар. Дори и на 100 дка, което е едно доста голямо стопанство за плодове и зеленчуци, се падат 100 лв, което не ми стига да си заредя колата с бензин. Мисля, че е правилно това, което се въвежда преразпределителното плащане – да се дават на малките стопанства малко повече субсидии и така дано наистина да се случи, за да могат да се подпомагат малките стопанства а и по-големи, защото 200-300 дка овощна градина или зеленчукова не е малко стопанство. Ттрябва да се подпомага, защото разходите му са много много повече – като работна ръка, наемат се много хора на сезонна работа за бране, за резитби. Това подпомагане ще има и социален ефект да се подпомагат тези стопанства и за мене това е бъдещето. Много е важно в новата програма да се заложат такива субсидии да добавяме стойност към продукцията си, да се преработват плодовете, за да могат да се изнасят, а не да продаваме навън готова продукция, след това някой да ния преработи и да ни я върне пак на нас. На това трябва да се наблегне.

Оптимист ли си за новият програмен период така ли?
Който работи пак ще има, който не работи, каквито и субсидии да дават пак няма да има!

 

София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!