Няма да има победители от Brexit, но млечният сектор във Великобритания и Европа трябва да продължи да работи единно, „за да се смекчи щетата“. Това заяви Фил Хоган, европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони на среща с представители на млечната индустрия в Обединеното кралство.

Алън Матюс: ЕС подценява търговските отношения след Brexit


Посещението на комисаря цели да увери млекопроизводителите във Великобритания, че сътрудничеството между света и тях ще продължи и занапред.

„Аз искам да бъда кристално ясен – комисията ще направи всичко възможно, за да съхрани отношенията с млечния сектор в Обединеното кралство силни, здравословни и продукти, докато аз членувам в нея, независимо от резултатите от преговорите за Brexit", каза Хоган.

Комисарят приветства стартирането на дискусиите между Великобритания и ЕС. Той ги определи като учтиви и позитивни. Същевременно вярва, че „няма да има победители“ от Brexit.

„Но трябва да открием път за смекчаване на щетите и трябва да работим заедно за постигането на тази цел“, допълни Фил Хоган.

Той ще продължи да работи с всички селскостопански сектори във Великобритания, предлагайки своята помощ при нужда.



По думите на еврокомисаря и двете страни трябва да бъдат отворени към решения, отколкото към поставянето на „червени линии“ преди стартирането на преговорите.

Хоган предупреди, че напускането на митническия съюз е извадило селскостопанския сектор извън строя, тъй като Великобритания е търсила търговски споразумения с останалия свят.

Всички се надяваме, че ще продължим да бъдем добри партньори и хора, които могат да работят заедно конструктивно през следващите години според обстоятелствата, допълни той.