Опасенията на участниците на пазара провокира експанзията на украинско пилешко месо и тарифите, за въвеждането на които обяви правителството на Великобритания в случай на твърд Брекзит, пише изданието EurActiv.

Ще излязат ли 70 000 ирландски говедовъди от бизнеса?

Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган увери, че са налице съответните пазарни мерки в случай на каквито и да било значителни сътресения на пазара.

Имаме богат опит в решаването на различни пазарни нарушения и промени, свързани с развитието на пазара. Съществува дълъг път от гледна точка на графика с тарифите, които ще бъдат приложени в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО), заяви еврокомисарят. Той смята, че временният тарифен план на Обединеното кралство противоречи законово на правилата на СТО. 

Брекзит се определя като разрушително събития на единния европейски пазар. Ирландия ще е най-пострадалата от Брекзит страна, тъй като страната изнася около 50% от общия обем местно производство на месо във Великобритания. Поради излизането на Обединеното кралство Ирландия ще загуби около 800 млн. евро, сочи оценка, предоставена от асоциацията на ирландските фермери. 

В същото време Украйна се възприема от птицевъдите в страните от ЕС като проблем. Европейските производители се оплакват, че източноевропейската страна, възползвайки се от споразумението за свободна търговия (DCFTA), насочва за износ огромно количество птича продукция под формата на суровина, която попада в категорията безмитни стоки. В същото време продава на европейския пазар пилешки гърди след обработка от дъщерни компании в ЕС. 

Фил Хоган заяви още, че ЕС подготвя поправка на т. нар. дълбоки и всеобхватни зони за свободна търговия (DCFTA) с Украйна, за да може да се ограничи вноса на част от продуктите от птици.