Глобалното затопляне се отразява на всички континенти. Фермери в сътрудничество с учени търсят начини за оптимизиране на обема на използваната вода с цел пестене на водните ресурси по региони. Как? Пример дават американците, пише agriculture.com.

Милтенова: Таксите за водата са много високи, поливането е невъзможно

Преди две години фермер от северния регион на щата Тексас Боб Гранър инсталира на своята поливна машина системата PMDI (в буквален превод прецизно мобилно капково напояване). Тя предвижда поставяне на шлангове за капково напояване вместо на пръскачки на поливна система от кръгов или преден тип.

Като резултат се съчетава ниската стойност на кръговите поливни машини с високата ефективност на използването на водата при капковото напояване, която в системите PMDI достига 95%.

По този начин фермерът равномерно напоява целия с участък. Колелата на поливната машина остават сухи и не буксуват. Последното е изключително важно за равномерното поливане на земеделските земи.

Боб Гранър отчита, че разходите му за поливане са се понижили с 30%, а реколтата също бележи подобряване – ръстът е поне 20%.

Инсталирах новата система на машина, с която поливах 108 ха, поравно разделени на 3 участъка, пояснява фермерът и добавя, че шланговете на капковото поливане са били на разстояние 40 инча един от друг (малко над метър).