За да няма струпване на хора на едно място, сме разпределили подаването на заявления между областните и общинските служби по земеделие, заяви изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев по БНТ.

До днес животновъди и пчелари кандидатстват по de minimis. Чака се втори прием

Заявленията за плащане по COVID-19 мярката се подават в общинските служби по земеделие, защото са най-близки до земеделски производители, аргументира се Грудев. А по текущите приеми по de minimis подаването е в областните дирекции на Фонд „Земеделие“, за да има разделяне на потоците от кандидати. 

Само за първите два дини има близо 4000 заявления подадени по COVID-19, а по de minims за една седмица са 12 000, уточни Грудев.

„Ние подпомагаме годиншно около 110-120 хил. бенефициенти. Очакваме по извънредните схеми да подпомогнем около 40 хил. земеделци, каза още той.

В отговор на журналистически въпрос, изпълнителният директор на ДФ „Земеделие заяви, че няма вариант, в който средствата по извънредните мерки за подпомагане да не достигнат до всички, отговарящи на критериите, защото бюджетът е достатъчно добре изчислен.

"Важно е, земеделските производители да знаят, че няма опасност средствата да свършат. Нека не бързат да се струпват в службите още в първите дни на кампанията по подаване на заявления", призова Васил Грудев.