Става дума със създаване на изкуствени условия, за да се надхвърли лимитът за даден бенефициент. Представете си, че един бенефициент е допустимo да получи подпомагане по дадена мярка в рамките на 1,3 млн. или 3 млн. лв., но когато имаме огромни стопанства, а тук очевидно става дума за опит за изкуствено разделяне на тези стопанства на 5 или 10 бенефициента, и всеки един от тях да кандидатства за този лимит.

Промени по високите етажи в ДФЗ. Защо?

Така се нахвърля единичният лимит на стопанство и се заобикалят правилата на различни програми. Накрая получаваш в пъти по-голяма сума. Това каза Васил Грудев, новият директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), пред Нова ТВ.

Той добави, че акредитацията на ДФЗ се дава от министъра на земеделието при изпълнение на ежегодни критерии. Те са 12 – както структурни, така и функционални. Те се сертифицират от независима агенция и се проверяват от Брюксел всяка година. Така че там категорично нямаме каквато и да е било тревога.

По думите му системата трябва да бъде оздравена по два начина – прозрачност в комуникацията и публичност. Обмислят се няколко прости мерки, които да бъдат взети в кратък срок. 

„Първо, пълна електронизация на системите в ДФЗ. Системите за сигурност са на едно добро ниво, защото ДФЗ функционира като една голяма банка. Там сигурността на информацията е защитена по смисъла на всички банкови транзакции“, уверява Грудев.

Втората му идея е свързана с комуникацията между бенефициерите с експертите в ДФЗ.

„Корупционните практики се появяват, когато бенефициерите не знаят какво се случва с техните проекти. Започват да търсят информация за своите проекти и, по-лошото, да търсят посредници, които да ги свързват с експертите във Фонда. Планираме модерен колцентър, който да прави 24-часова връзка на всеки бенефициер с конкретния експерт и комуникация само през този канал,“ обяснява изпълнителният директор на Фонда. 

Оказва се, че в момента са налични само трима шефове на дирекции в ДФЗ, а останалите 20 отсъстват по различни причини. На въпроса дали става дума за фалшиви болнични, Грудев отговори следното:

„Идея си нямам и няма как да го коментирам. Все пак се намираме и в летен сезон. Тази ситуация доведе до едно голямо стресиране на служителите в ДФЗ. И се надявам, че тя ще бъде преодоляна с най-бързи темпове. От работата на всички тези хора зависи правилното и навременното разпределяне на огромен бюджет“, каза той.

Грудев припомни, че ДФЗ получава най-големия бюджет на европейски пари в България. 

„Това не само е най-големият бюджет, но и кумулативно, сравнен с други европейски фондове, представлява около 45% от целия бюджет”, поясни експертът.

Той лично не вижда връзка между обвинения Калоян Костадинов, зам.-шеф на ДФЗ, и бизнесмена Миньо Стайков, нито пък между Калоян Костадинов и проверката на къщите за гости.

„Аз познавам Калоян Костадинов като един изключително добър професионалист и съвестен и честен експерт. Като правя уговорката, че аз не разполагам с данни и не знам какво е конкретното обвинение. Всичко това е в процес на разследване в момента и аз съм сигурен, че резултатите ще излязат,“ заяви Грудев.

Новият директор на Фонда представи обобщени данни от проверката на къщите за гости.

„Към настоящия момент върнатите средства за установени къщи, които не се ползват по предназначение, са около 600 хил. лв. Трябва общо да се върнат 10 млн. лв. Но там събирането, знаете, става по общия ред,“ обясни специалистът.