Преди час започна извънредния управителен съвет (УС) на Държавен фонд „Земеделие“. На заседанието предстои да се гласуват смени по високите етажи на Фонда, научи Агри.БГ.

Повдигнаха обвинения на петимата задържани от Фонда

Управителният съвет е свикан от земеделския министър Десислава Танева. На заседанието ще се гласува смяната на изпълнителния директор на Фонда – Живко Живков и на зам.-изпълнителния директор Калоян Костадинов, който в предходните дни бе арестуван за 24 часа след акция на спецпрокуратурата, а след това пуснат под гаранция. Въпреки това прокуратурата му повдигна обвинения за длъжностно престъпление.

Как се стигна до тук?

В началото на месец май обвиниха собственика на Винпром „Карнобат“ – Миню Стайков и още 7 души в злоупотреба с евросубсидии. Ставаше дума за "източване на пари" по програми, отнасящи се за развитието на селските райони и конверсия на лозята. 

И по двете програми са отпуснати солидни средства от еврофондове. По ПРСР са поискани и одобрени от ДФЗ за плащане 11,5 млн. лв., като в резултат от действията на прокуратурата, не са платени до момента. По втората програма – конверсия на лозя, са поискани над 7 млн. лв., а са получени малко над 5 млн. лв. за кандидатстване в периода 2015 – 2018 г. 
 
Още тогава 5-ма души бяха задържани за 72 часа. Оказа се, че шестият е Миню Стайков, а другите двама са извън страната.
 
Тогава стана и ясно, че предстои и служители на ДФЗ ще бъдат проверени. 

Васил Грудев оглавява ДФЗ?

До задържането на лицата от Фонда се стига след редица разпити и събиране на доказателства по случая. На 16 юли спецпрокуратурата задържа за 24 часа 6 лица, включително зам.-изпълнителнителния директор на ДФЗ, директори на дирекции и други, като почти всички са на ръководни позиции във Фонда.

Ден по-късно, на 17 юли, петима от тези шест служители в ДФЗ бяха обвинени за длъжностно престъпление. Сред тях е и Калоян Костадинов.

По неофициална информация задържаните са били Иван Боянов, шеф на дирекция "Правна", Гьоксел Кошуджу – началник на отдел в дирекция "Договориране по мерки за развитие на селските райони",  Мели Махмудова – главен експерт в същата дирекция, Марияна Стойчева – главен юрисконсулт в дирекция "Правна" и близкия до Стайкови Марио Кръстев, който се води старши експерт в дирекция "Оторизация на плащанията", като един от изброените е бил освободен.

Днес, 19 юли, бащата на Калоян Костадинов – Евтин Костадинов, председател на Комисията по досиетата заяви пред БТВ, че синът му е освободен и се надява да е на работа. Възможно е към края на днешния ден той да бъде освободен от своята длъжност на зам.-изпълнителен директор на ДФЗ.


Причината е, че Калоян Костадинов е оглавявал работна група в ДФЗ, която не е откроила правила за проверка на свързаност при проекти за млади фермери. Неговият баща уточни обаче в ефир, че работната група, която Калоян Костадинов е ръководил се е занимавала с мерки за оранжерии.

Новият шеф на Фонда


УС на ДФЗ избра ново ръководство на Фонда.

За изпълнителен директор на ДФЗ е избран Васил Грудев.  

От април 2006 г. до август 2013 г. Васил Грудев заема различни позиции в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). От април 2006 г. до декември 2008г. е експерт в отдел „Директни плащания на площ“. През декември 2008 г. става главен експерт в същия отдел. В периода 2009-2011 г. е началник на отдел „Технически инспекторат“. От  август 2011 г. до август 2013 г. е заместник - изпълнителен директор на Държавен фонд  „Земеделие“, а от септември 2013 г. до ноември 2013 г. заема длъжността изпълнителен директор на ДФЗ. В периода  август-ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Георги Близнашки. От ноември 2014 г. до януари 2017 г. е заместник-министър на земеделието и храните. 


Управителният съвет на ДФЗ прие подадената от Живко Живков молба за освобождаване от поста изпълнителен директор.

В мотивите за решението си Живков посочва, че иска да бъде запазен имиджа на ДФЗ. 

Живков пое ръководството на ДФЗ през 2017 г. в служебния кабинет на Огнян Герджиков, след като още с назначението си служебният земеделски министър Христо Бозуков поиска оставката на тогавашния титуляр в институцията Румен Порожанов. Преди тази рокада Живков беше заместник на Порожанов във фонда, който отговаряше за директните субсидии.

УС прие и оставката на заместник-изпълнителния директор Калоян Костадинов. На заседанието бе освободен и заместник-изпълнителният директор Георги Динев. 


УС избра за заместник-изпълнителен директор Иван Капитанов.

 

От 2017 г. до момента той  е заместник председател на Съвета на директорите на Пристанище Бургас ЕАД. От 2014 до 2017 г. е председател на съвета на дружеството. От април 2011 г. до ноември 2013 г. е  бил заместник-изпълнителен директор на ДФЗ. Работил е от 2002 г. до 2011 г. в Министерство на финансите като държавен експерт в дирекция „Финанси на реалния сектор“.

 

Ще се оправят ли обаче всички проблеми със смяна в ръководството? Въпреки промените по високите етажи във Фонда все още остава опасността Европейската комисия (ЕК) да отнеме изцяло или частично акредитацията на ДФЗ-Разплащателна агенция след повдигането на обвинения на петимата високопоставени служители на институцията.