Синът ми (Калоян Костадинов – бел.ред) вчера беше освободен от ареста и се надявам днес да бъде отново на работа. Срещу него е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление, но аз вярвам, че това, което е станало не е в такава светлина, каквато е представена в публичното пространство. Това коментира Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата пред бТВ, по повод задържаните ръководни лица от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) след спецакцията на прокуратурата.

След акция на спецпрокуратурата: Задържаха шест ръководни лица от ДФЗ


Синът на Евтим Костадинов е зам.-шефът на ДФЗ – Калоян Костадинов.

Калоян Костадинов заедно с още петима души, беше задържан при акция на Специализираната прокуратура във Фонда на 16 юли 2019 г.


Нарушенията са по две европрограми. По Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) са поискани и одобрени от ДФЗ за плащане 11,5 млн. лв., като в резултат от действията на прокуратурата, тези пари не са платени до момента. По втората програма – конверсия на лозя, са поискани над 7 млн. лв., а са получени малко над 5 млн. лв.


Евтим Костадинов: Синът ми е от хората, които са съдействали на прокуратурата.


„Още от началото, откакто той е в ДФЗ той работи с прокуратурата за изясняване на корупционните практики. Аз се надявам, че в хода на разследването ще се докаже това нещо и вярвам силно в справедливостта и в действията на българската прокуратура и в съда, ако се стигне и до там, че задържането на сина им е едно недоразумение в цялата съставна част на повдигнатото обвинение“, каза председателят на Комисията по досиетата.

 

Повдигнаха обвинения на петимата задържани от Фонда


Евтин Костадинов уточни, че работната група, която синът му е ръководил не се е занимавала с лозаро-винарската програма, свързана с Миню Стайков. 


„Дори до настоящия момент синът ми е нямал и няма право нито да разпределя, нито да подписва превеждането на някакви суми. Това, което се втълпи в публичното пространство и което лично ме засегна и като родител, и като ръководител на една структура, аз считам, че се повдигна едно публично оклеветяване, при положение че синът ми и работната група са нямали правомощията, за които ги обвиняват. Те са имали правомощията само да дадат едно работно становище, а решението се взема от по-горе настоящия ръководител във Фонда“, категоричен е Евтим Костадинов.