С две седмици по-рано започна гроздобера в Германия. Причината затова е горещото и сухо време. Това каза Инго Щайц, председател на асоциацията на винопроизводителите в региона Рейнесен, пише Грийнтек.
 
 
Докато много германски фермери се тревожат заради изпепеляващата жега, която съсипва реколтата им, лозарите в страната започнаха събирането на реколтата си. Именно екстремно топлото време е причината гроздето да е добре узряло и вината да са много хубави.
 
[news]
Средните годишни температури изглежда се увеличават, но през 1976 г. също е имало много гореща и суха година, отбеляза още Инго Щайц. Въпреки това не е изключено следващата година да бъде с много хладно и мокро лято, предупреждава той.
 
Не така стои въпросът с добива на пшеница, за която се очаква спад на реколтата с около 25% през годината, заявиха от германския фермерски съюз миналата седмица.
 
Радостта обаче не е еднаква при всички фермери, тъй като времето се характеризираше и с екстремни бури и градушки през май. Те опустошиха части от лозаро-винарските райони на Бордо и Коняк в югозападна Франция и унищожиха хиляди хектари лозя.