През 2019 г. площите с лозови насаждения в стопанствата намаляват с 1,2% спрямо предходната година, до 50 100 ха, като за близо 15 хил. ха не са полагани грижи, основно поради икономически и социални причини. 

Около 5% от площите в стопанствата са млади, невстъпили в плододаване. Неподдържаните лозя, както и тези на маломерни и разпокъсани парцели извън земеделските стопанства са 13 912 ха, сочат данните от Аграрния доклад, публикуван наскоро от министерство на земеделието. 

Общите площи с лозя през 2019 г. са в размер на 64 012 ха, с 0,6% по-малко спрямо предходната година. 

Традиционно, най-голям дял от лозята в стопанствата (около 71%) се намират в южната част на страната, главно в Югоизточен и Южен централен райони. 

През 2019 г. се отчита намаление на общо реколтираните площи с лозя с около 4% на годишна база. При белите винени сортове намалението на реколтираните площи е общо с 5% за страната, най-чувствително в Югозападния и Югоизточния райони, съответно с 29% и 17%. 

В същото време, в Северозападния, Южния централен и Северния централен райони се наблюдава увеличение на реколтираните площи с бели винени сортове с между 12% и 35%. 

При червените винени сортове 55 намалението е общо с около 4%, основно поради по-малко реколтирани площи в Североизточния, Северозападния и Югоизточния райони. 

При десертните сортове лозя общо реколтираните площи са с около 4% повече спрямо 2018 г., като значително увеличение на тези площи се отчита в Североизточния район – с около 57%. 
Вследствие на лоши климатични условия, от 2 656 ха плододаващи лозя не е прибрана продукция.

Водещо място в структурата на лозовите насаждения през 2019 г. продължават да заемат червените винени сортове, с относителен дял от около 58%, следвани от площите с бели винени сортове – около 36% и десертните – около 7%. 

Средни добиви 

Средният добив от винени сортове лозя през 2019 г. е 5 880 кг/ха, с 5,4% по-нисък спрямо предходната година. Същевременно, при десертните сортове лозя се наблюдава увеличение на средния добив с 4,7%, до 6 390 кг/ха. 

Най-високи средни добиви от винени сортове са отчетени в Югоизточния и Южния централен райони (съответно 6 756 кг/ха и 5 917 кг/ха), а от десертни – в Южния централен и Югоизточния райони (съответно 6 922 кг/ха и 6 840 кг/ха). 

Производство

2019 г. се характеризира със сравнително благоприятни за развитието на лозовите насаждения в страната природо-климатични условия. Реколтата от грозде през 2019 г. е много добра като качество, но количествено по-малка в сравнение с предходната година.

През 2019 г. производството на грозде от лозя намалява с близо 9% на годишна база, до общо 177 721 тона, в съотношение винено – 93% и десертно – 7%. 

Продукцията от асми възлиза на 813 тона, с около 24% под нивото от предходната 2018 г. Традиционно, най-голямо производство от лозя е отчетено в Югоизточния и Южния централен райони, формиращи съответно около 40% и 37% от общото производство. 

През 2019 г. в почти всички райони на страната се наблюдава намаление на производството на грозде от лозя, най-чувствително в Северния централен район - с 36%. Само в Южния централен райони се отчита увеличение на производството, с около 8%. 

От общо произведеното грозде през годината, 92% са насочени за преработка, а 8% - за консумация в прясно състояние.

По данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното, през 2019 г. изкупеното и преработено количество винено грозде от винарските предприятия възлиза на 129 311 тона, с 22,6 хил. тона по-малко спрямо предходната година.

Гроздето, предназначеното за преработка в извънпромишлени условия е в размер на 30 558 тона, а 4 381 тона от преработеното грозде е потребено за други продукти, различни от вино и гроздова мъст.