Жътвата на ранния слънчоглед в Хасковска област започна с по-малък среден добив от миналогодишния заради неблагоприятните климатични явления.

Започна жътвата на слънчоглед в Добруджа

"Предвид сушата и градушките, които паднаха при нас тази година, реколтата е нормална, очаквахме да бъде по-лоша", споделя пред Агри.БГ хасковският зърнопроизводител Димитър Желязков.

Фирмата му стопанисва земи със зърнени и маслодайни култури в землищата на селата Гарваново, Татарево, Клокотница, Хасково и Спахиево. Слънчогледовите насаждения са на площ от 8000 дка.

По думите на стопанина неколкократните валежи от град са поразили сериозно пшеницата и рапицата. При ранния слънчоглед решаващи за недоброто му развитие са били подранилите валежи през пролетта, които са направили кореновите системи мързеливи. Така изхранването на зърното не се е получило добре, а последвалата суша е повлияла още по-силно на растенията.

Димитър Желязков: Колеги от Свиленградско споделиха, че имат добиви от около 60 кг/дка. При нас в началото на жътвата отчитаме по 180 кг/дка от ранния слънчоглед. Надяваме се при късния положението да е по-добро, но това ще се рабере чак когато влязат комбайните."

Миналогодишните средни добиви от маслодайната култура в района са били между 250 и 270 кг/дка, припомня производителят, което означава, че тази година се очаква финалното да се отчете осезаем спад в производството на слънчоглед.

"От 0,52 лв./кг започна изкупуването на слънчогледа, цените достигат 0,57 лв./кг в зависимост от чистотата и масления градус. Миналогодишните изкупни цени бяха приблизително същите. Ще видим как ще се развият нещата", споделя още Желязков.

Пожарите, които бушуваха в Хасковско през изминалите дни, за щастие не са засегнали площите на зърнопроизводителя, но по думите му тази година е била безпощадна по отношение на климатичните особености и природните стихии.