Жътвата на слънчоглед край морето в Добричка област започна. „Жънем не защото е готов, а защото е изсъхнал и изгорял”, коментират земеделски стопани.

Царевицата в Добруджа: Стъбла има, кочани няма

Все още комбайните не са влезли за масово прибиране на реколтата от маслодаен слънчоглед, очаква се това да се случи в края на седмицата. До момента реколтата от царевица вече е почти провалена.

През последните дни ситуацията в Добруджа се влошава не с дни, а с часове. Температурите се движат в интервала 30-36 градуса.

В крайморските общини растенията дори не успяха да се развият и да заложат кочани. При слънчогледа имаше надежда отделни хибриди да се „спасят”, но и те видимо вече страдат. Суховеят, който не спира през последните дни в цяла Добричка област, допълнително изгори и изсуши маслодайната култура. Така златните добруджански полета почерняха от овъглените на вид растения. 

Земята е напукана навсякъде, особено в най-североизточните полета на областта. Пукнатините са големи и дълбоки. „Районът на Дуранкулак държи „първенство” по най-малко количество валежи у нас”, коментират земеделски стопани.

Фермери: „Вече и злато да завали, нищо не може да помогне на културите, нищо не може да ни спаси!”.

В Добричка област от "капризите" на природата пострада не само пшеницата. „Картината при пролетниците е ужасна, за съжаление, се сбъднаха и най-мрачните ни прогнози. Производителите са отчаяни”, допълни Кирил Комитов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Добрич. 

Браншовикът е категоричен, че липсата на зимни запаси от влага се оказва решаваща. Сушата вече съсипа и пролетните култури. 

Общо 1 млн. 800 хил.дка са площите с царевица и слънчоглед в Добричка област и надхвърлят миналогодишните декари. През есента на 2019 г. стопаните ожънаха между 600 и 900 кг/дка царевица. Слънчогледът се движеше около 260 кг/дка.