Локална градушка падна снощи в района на Ямбол. Поражения бяха нанесени в отделни землища в областта най-вече на масивите със слънчоглед, заяви за Фермер БГ Михаил Шевкенов, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Ямбол.

 

По думите му поредната градушка ще доведе до падане на добивите и при слънчогледа, и при царевицата. „Пораженията при слънчогледа не са фатални, но има на много места начупени пити. Проблем има и при зеленчуците, част от които също бяха поразени от градушката“, коментира Шевкенов.

 

По думите му няма агротехника, която да може да възстанови повредите по слънчогледите. При предишните градушки в област Ямбол са установени напълно пропаднали площи със слънчоглед от близо 10 000 декара. Комисия е описала щетите, съставени са констативни протоколи.

 

„Градушките в региона са локални, но има по-пострадали стопанства. Най-сериозни бяха пораженията в землищата, стопанисвани от кооперацията в село Роза, където има 1 500 дка унищожен слънчоглед“, допълни Шевкенов. Проливните дъждове и падналите в Ямболско градушки са нанесли щети и върху кориандъра. Производителите отчитат с 10-15% по-ниски добиви от кориандър.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!