Подпомагане за жителите на Българене обеща министър Порожанов на среща с тях в местното читалище. 
 
 
"На тези, които са в дворовете, на база на оценката на щетите при домати, овошки и така нататък, ще се направи помощ "де минимис". Законът го позволява. На земеделските стопани на полето правим оценка на база на оценките за пропадналите площи. По най-бързия начин ще организираме изплащането на до 80 процента от разходите. Няма да ви караме да ни представяте счетоводни разходи. Технологичната карта е достатъчно подробно разписана, за да нямате притеснения от гледна точка на това какъв би бил, разбира се, разходите към момента на всички обработки от оране, сеене, пръскане. Включително ще видим и нашите институти към Селскостопанска академия, които са производители на семена, да доставим семена", каза министър Порожанов.
 
Днес земеделският министър пристигна в село Българене, където се срещна с областния управител. Двамата на място проверяват какво е положението и какви са щетите, казаха от ресорното министерство за Фермер.БГ.
 
Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Живко Живков също лично посети село Българене и другите засегнати от градушка места. Идеята е да се помогне на пострадалите стопани с индивидуален de minimis, обяви премиерът Бойко Борисов тази сутрин, цитиран от „Фокус“.
 
Земеделското министерство все още няма данни за размера на пораженията, но по думите на стопани са унищожени почти напълно ниви с пшеница, слънчоглед и царевица. В момента се сформират комисии, които да направят проверки за изясняване на точните размери на щетите. 
 
Градушките във вчерашния празничен ден изненадаха много стопани и шофьори. Най-бедствено бе положението именно в района на плевенското село Българене. Там количествата паднала градушка са най-големите в страна, сочат данни на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“.
 
Социалните мрежи бяха залети от снимки и видеокадри на побелели дворове и пътища. За 25 минути ледените късове са успели да унищожат зеленчуци, овошки, лозя, посеви. „Житото, царевицата, слънчогледът – на 100%. Такова бедствие не съм виждала, а съм на 63 години“, споделя Симеонка Мусакова – кмет на село Българене, пред БНР.
 
Снимка: Лозан Миладинов‎/Facebook
 
Оказва се, че повечето хора нямат застраховки. Днес пострадалите подават жалби за помощ в Община Левски. „Ще сформираме комисия, която да отиде на място и да направи оценка. Изпращаме всичко на Комисията по бедствия и аварии, където ще вземат решение как да обезщетят хората,“ обясни кметът на град Левски – Любка Александрова.
 
Градушката не подмина и жителите в района на Ловеч, Пловдив, Благоевград, Силистра, Кюстендил, Левски. Противоградни ракети са изстреляни в областите Пазарджик, Стара Загора, Сливен и село Голям Чардак, Пловдивско, съобщават от Агенцията по градушките.
 
Обилните валежи повишиха и нивата на реките от Дунавския басейн. Експертите предупреждават за възможни наводнения по поречието на Вит, Осъм, Янтра, Огоста, Искър.
 
Днес времето остава нестабилно. Прогнозите сочат за силен вятър в 18 области на страната. Няма обаче предпоставки за нови градушки, успокояват експертите от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-силен е поривът на вятъра в Пазарджик (25 м/сек.), следван от Видин и Оряхово (20 м/сек.).
 
За борба с градушките през новия сезон са предвидени около 13 хиляди ракети. До момента са доставени 4870, като предстои закупуването на още 8 хиляди, съобщават от Агенцията по градушките, цитирани от Монитор.
 
По нейни данни обработените опасни облаци за мината година са били 1346, като за целта са изстреляни 12 806 ракети. Най-много са били те в областите Пловдив и Стара Загора.
 
Изградени са 63 нови площадки, които се очаква да заработят до 15 май. 50 от тях са към новите командни пунктове в село Тъжа и град Хасково. Те ще пазят Розовата долина и Хасковска област, допълват специалистите.