Община Варна ще прехвърли акциите си от Пловдивския панаир на дружеството „Пълдин туринвест” АД. Решението беше взето след дискусия с 28 гласа „за“, 15 – „против“ и 5 – „въздържал се“.

710 лв. минимален месечен осигурителен доход за фермери?

Варна ще апортира в пловдивското дружество 16 милиона обикновени поименни безналични акции от по 1 лев. Те са 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД.

„Пълдин туринвест“ АД е дружество с 25% участие на община Пловдив, а останалите са на бизнесмена Георги Гергов. Сега той ще увеличи влиянието си в Панаира от 50,3% на 79,3%, пише Mediapool.

За последната година и половина заради пандемията Пловдивският панаир е провел само едно изложение – „Хемус 2020“. Всички останали бяха отменени, включително и селскостопанският форум „Агра“. В тези трудни времена „Пълдин туринвест“ предлага да помогне.

Предложението трябваше да бъде гласувано още в средата на ноември, но се намеси служебният министър на икономиката Даниела Везиева.

„Прехвърлянето на акции, собственост на община Варна, на физически или юридически лица с под 50% държавно или общинско участие в капитала им, каквото е „Пълдин туринвест“ АД, е дефинирано в Закона за приватизация и следприватизационен контрол като приватизация“, пише в писмото, цитирано от Капитал.

Въпреки предупреждението, че апортирането може да се тълкува като прикрито приватизиране на акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“, то е вече факт.