Министерството на земеделието даде 10 дни за обществено обсъждане на проект на заповед за изменение на Насоки за кандидатстване по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“. Става дума за приема от 2019 г. 

План ускорява работата на ДФЗ

Промените засягат образеца на договор за поръчителство. Те са предложени от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), като целта е да се улесни изпълнението на одобрените проектни предложения. В писмо от Фонда с дата 7 май 2021 г. се предлага да се редактират технически грешки в Приложение № Е „Договор за поръчителство“.

Проектът на заповед е качен на електронната страница на Министерството на земеделието, както и в ИСУН. Писмени предложения и коментари може да изпращате до 5 юли 2021 г. включително на [email protected].

На есен се очаква нов прием по подмярка 6.3, а стопани все още чакат резултати от предишните. Например по целевия прием за животновъди от месец май 2020 г. читател на Агри.БГ коментира, че още не са направени административните проверки. 

А по приема от 2019 г. има проекти в списъка с резерви. Според запознати фермери са се отказали 34 кандидати. „Има едни 173 проекта, които са минали всички процедури и са резерви. Те чакат и не знаят до кога и какво да правят занапред“, споделя друг читател на Агри.БГ.