Времето над нашата страна в близките дни ще се затопли, а температурите на места ще достигат типично лятни стойности от 30-33 градуса.

Удвояват броя на ракетите срещу градушка

Атмосферната циркулация над страната ще остане активна, като отново ще има условия за валежи от дъжд и гръмотевични бури поне до края на следващата седмица.

Meteo Balkans: „Моделите загатват повишение на температурите до +30 градуса в цялата страна от този уикенд. Преваляванията ще останат, температурите ще тръгнат нагоре. Следващата седмица очакваме и температури до +33 градуса.“

Речните равнища в цялата страна се понижават, като заедно с това намаляват рисковете от наводнения, стана ясно от днешния бюлетин на екоминистерството.

Изключение от тази тенденция прави единствено нивото на река Дунав при Видин и Лом. През последните два дни то се е повишило с 80 см.

Язовирите за напояване са пълни наполовина – около 54%. Водоемите за питейна вода имат 22% свободни обеми, а язовирите от системата на енергетиката – 23%.

От началото на следващата седмица с повишението на температурите и усилването на вятъра отново ще има условия за градушки. Един ден със сухо и топло време с най-малка вероятност от превалявания се очаква в събота, 8 юни.