Активният сезон за борба с градушките през тази година е тежък. Досега са изстреляни повече от 10 000 ракети или над 80% от общо предвидените за пролетта и лятото 12 000 ракети.
 
 
За сравнение, през миналата година за обработка на градоносни облаци са използване само 4 000 ракети, съобщиха от Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) пред БНТ.
 
„Приближаваме се до най-тежкия сезон през 2014 г., когато са използвани 14 000 ракети, каза Диана Илкова от агенцията. 
 
Тя припомни, че от следващата година се планира самолетно засяване на облаците, за да може да се защитават и урбанизираните територии. Противоградната защита сега не обхваща всички земеделски площи, а само районите, в които честотата на градоносните процеси е най-голяма. Там са построени и ракетните площадки.
 
Илюстрация: ИАБГ
 
ИАБГ защитава територия от 17 000 кв. км в силно градобитни райони в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен.
 
На 15 юни тази година започна изграждането на 62 нови ракетни площадки за борба с градушките. Проектът е на стойност близо 8 млн. лв. и трябва да бъде изпълнен в срок от четири месеца. Така противоградната защита ще покрива от следващия сезон най-застрашените райони от Подбалканските полета и област Хасково.
 
Предстои парламентът да обсъди законопроект за превръщане на Агенцията в държавно предприятие. Предвижда се също разширяване на източниците на финансиране на дейността, като се въведат задължителни вноски от земеделските стопани и от застрахователните дружества.