Ако не започне да се залага на по-устойчиви на климата сортове зеленчуци, те ще започнат да се срещат все по-рядко навсякъде по нашата планета. За това алармираха учени, публикували свое изследване в Proceedings of the National Academy of Sciences.
 
 
Повишаването на температурите с 4 градуса по Целзий, което се очаква да стане през 2100 г., в случай че глобалното затопляне продължи със същите темпове, ще намали реколтите със средно 31,5%, сочат резултатите от изследването.
Това намаление може да се обясни с по-топлия въздух и по-малките водни ресурси, като според изследователите Южна Европа и обширни територии от Африка и Южна Азия могат да бъдат засегнати.
 
За да стигнат до тези заключения, учените са анализирали резултатите от 174 изследвания за влиянието на околната среда върху реколтите и съдържанието на хранителни вещества в зеленчуците от 1975 г.
 
 
„За пръв път събрахме всички доказателства за влиянието на климатичните промени върху реколтите и качеството на зеленчуците. Анализът ни показва, че ако тенденцията се запази, климатичните промени значително ще намалят наличието на тези важни храни по света. Трябва да се вземат спешни мерки, включително да се подкрепи по-резистентното към климатичните промени земеделие“, поясни Алън Дангур от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина, цитиран от Франс прес, пише dariknews.bg.
 
Друго изследване фокусира вниманието върху царевицата - най-отглежданата култура на планетата. 
 
Резултатите показват, че ако температурите се повишат с 4 градуса по Целзий до края на този век, вероятността големите износители на тази култура - САЩ, Бразилия, Аржентина и Украйна, да имат няколко поредни лоши години ще е 86%.