Седмият национален събор на овцевъдите в България за поредна година ще представи материалното и нематериално културно наследство на пастирството в България, което е в основата на националната ни културна идентичност и обща, значима част от европейското наследство.
 
 
Събитието, чийто медиен партньор е Фермер.БГ, се организира от Сдружение "Национален събор на овцевъдите в България" и Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерство на земеделието и храните. По традиция форумът ще се проведе край Петропавловския манастир до град Лясковец на 11, 12 и 13 май 2018 г. 
 
Сред основните акценти на седмото издание ще бъде международното участие, което ще е в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС. 
 
 
Освен дискутиране и учредяване на Съюза на овцевъдите в Европа - първата подобна структура в ЕС, по време на кръглата маса, която ще се проведе на 12 май, представители на браншови организации от Европа и Азия ще разнищят проблемите в сектора и ще обособят основните тенденции в него.
 
„Надявам се, че съборът на овцевъдите ще бъде, като посещаемост, най-масовото събитие по време на българското председателство. 2018 е европейската година на културното наследство. Затова ще се опитаме да поощрим малко повече самодейците, които ще покажат пъстротата и богатството на културното ни наследство“, коментира преди време Симеон Караколев, председателят на НОКА.
 
Организаторите припомнят, че до 30 април на e-mail: [email protected] очакват заявките за участие в Националния фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце" 2018, част от събора. В рамките на конкурса ще бъде включен и нов раздел, в категория „Танцово изкуство“, който ще има за цел да илюстрира специфичните български обичаи и етнографската област, която участниците представят.
 
Заедно с това продължава записването за за състезанията по стрижба, доене и обезкостяване, както и заявките на собственици на екзотични породи овце и кози.