Знанията в областта на ветеринарната медицина у нас са на ниво, но възнаграждението не е, каза кметът на Свищов Генчо Генчев, който дълги години е практикувал професията, пред Фокус.
 
По думите му основните предизвикателства в работата на ветеринарите са свързани със законодателството и частните лекари. Ако не се направят сериозни законодателни промени, в един момент може да има недостиг на кадри, които да обслужват сектора по безопасност на храните, добави той.
 
Генчев припомни, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) пое целия контрол върху хигиената на хранителните обекти и заведения. Много лекари, работещи в тази система, са на пенсионна възраст, а след тях не идват млади хора. Възнагражденията са недостойни, а отговорностите огромни, коментира той. 
 
Мнението, че липсват млади ветеринарни лекари особено при работата с продуктивни животни, се поддържа и от д-р Иван Вангелов, председател на Областния комитет на Съюза на българските ветеринари – Пловдив.
 
Според него повечето студенти, които завършват двата университета в София и Стара Загора, избират грижата за домашните любимци. Те регистрират амбулатории най-вече в областните градове, а отличниците заминават за чужбина. Много рядко младите се решават да работят във ферма за крави, овце или свине, допълни д-р Вангелов.
 
 
Като причина за отлива на млади специалисти в животновъдни стопанства той посочва факта, че се работи на заплата и под ръководството на фермера. С всяка година намалява броят на младежите, които избират да учат „Ветеринарна медицина“. Гладът за млади специалисти се усеща не само у нас, а в целия Европейски съюз, категоричен е д-р Вангелов.
 
По думите му тази година ветеринарните лекари са изпитали трудности в работата с фермерите и изпълнението на Държавната профилактична програма. Най-честите болести са заразните болести по дребните преживни животни. В Пловдивско са регистрирани най-много случаи на птичи грип, защото регионът е с най-много обекти за отглеждане на патици за гъши дроб, обобщава д-р Вангелов.
 
Негов колега от Варна – д-р Георги Генов, също е съгласен с тенденцията, че няма много желаещи да работят със селскостопански животни. Според него поне две трети от около 150 ветеринари във Варненско предпочитат работата с декоративни животни.
 
Лоши стопани няма стига да има доверие между тях и лекарите, убеден е д-р Генов. Ако собствениците на животните казват цялата истина и разкажат за целия проблем на ветеринарния специалист, няма да има разминаване в начините на действие и на лекуване, пояснява той.