Германски учени създадоха иновационна технология, с помощта на която може да се разпознава пола на бъдещото пиле още в яйцето, пише изданието The Guardian.

2018 г.: Птицевъдството срещу птичия грип – кой кого?

Технологията ще спомогне за съкращаване на финансовите разходи на фермерите и избягване на жертви сред пиленцата от мъжки пол, които обикновено биват физически унищожавани във фермите.

Проектът на германските учени носи названието Seleggt. Неговата главна задачата е да се прекрати физическата ликвидация на малките петлета. По традиция в предприятията петлите се смятат за излишен баласт. Те не снасят яйца и не качват излишни килограми „месо“. Поради това веднага се преработват.

За да бъде променена тенденцията и да не се губят излишно време и усилия от страна на фермерите по отношение на грижата за яйцата, а след това ликвидацията на петлетата, учените разработиха уникален текст. С помощта на специален лазер се прави дупка с диаметър 0,33 милиметра. Взима се капка от течността във вътрешността на яйцето. Ако в нея се съдържа женски хормон, яйцето ще бъде оставено да съзрее. Ако ли не, отива за продажба в супермаркетите.

В края на миналата година Seleggt получи по тази методика първата „реколта“ яйца. Те бяха пуснати на пазара с уточнение, че става дума за спасени от унищожаване пилета от мъжки пол.

За справка – приблизително 4-6 млрд. петлета биват убивани всяка година в световен план, тъй като от тях няма никаква икономическа изгода.