България настоява обвързаните с производство плащания да не бъдат намалявани в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) в периода 2021-2027 г.
 
 
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заяви тази позиция по време на среща с Михаел Щюбген, парламентарен държавен секретар към Министерството на земеделието на Германия и народен представител в Бундестага, съобщи пресцентърът на ведомството.
 
По думите на министър Порожанов обвързаните с производство плащания „в никакъв случай не бива да бъдат намалявани“. Той разясни колко са важни за българските животновъди и производители на плодове и зеленчуци, като подчерта, че всяко намаляване поставя сектора пред сериозен риск.
 
Михаел Щюбген коментира, че позицията на Германия за ограничаване на обвързаната подкрепа е свързана с опасенията, че тя влияе негативно на конкуренцията, но подчерта, че разбира българската позиция и изрази увереност, че ще се стигне до компромисно решение.
 
 
„България се присъедини към страните, които искат да се запази бюджета на Общата селскостопанска политика.  Въпреки подкрепата на страни като Германия и Франция, решението, което трябва да се вземе няма да е лесно, защото трябва да се намерят средства“, каза още министър Порожанов.
 
Двамата бяха единодушни, че са необходими повече мерки за опростяване на ОСП.
 
За тавана на директните плащания, Порожанов припомни, че България е една от малкото страни в ЕС, която го прилага през сегашния програмен период. По думите му таваните трябва да бъдат обосновани и аналитично структурирани. България е с директно плащане на хектар под средното за ЕС, а предложените мерки за външно  сближаване – конвергенция, на този етап са доста символични,  подчерта Порожанов.