Въпреки че България подкрепя общите цели в стратегията „От фермата до трапезата“ за намаляване на употребата на пестициди за по-устойчиво земеделие и за намаляване риска върху околната среда и здравето, това не трябва да застрашава селскостопанското производство и неговата конкурентоспособност. Такава позиция е защитил зам.-министърът на земеделието Георги Събев на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел по време на  дискусиите за Регламента за устойчивата употреба на продукти за растителна защита.

Гласувайте: Одобрявате ли кандидатурата на Васил Грудев за министър на земеделието?

Необходимо е да бъдат отчетени различията и специфичните особености в отделните държави членки, а за земеделските стопани да бъдат осигурени достатъчно налични ефективни алтернативи на химичните продукти за растителна защита, гласи позицията на България.

Водещ приоритет трябва да бъде гарантирането на продоволствената сигурност, посочи Събев пред колегите си в Брюксел. 

На заседанието беше направена и проверка на пригодността на законодателството на ЕС в областта на хуманното отношение към животните. Страната ни защити позиция, че трябва хармонизиран подход на ниво ЕС да унифицира стандартите и изискванията във всички държави членки, при равни условия, освен това е наложително да бъде предвидено специфично законодателство за някои видове животни, за които към момента липсва. 

Приоритет при преразглеждането и изменения на законодателството трябва да е действителното подобряване благосъстоянието на животните и всички произтичащи от това ползи, но в контекста на гарантиране и подкрепа за увеличаване на финансовата стабилност и възвращаемост на стопанствата и в сектор „Животновъдство“ като цяло.