Днес Комитетът за развитие на селските райони на ЕК е представил одитен доклад, в който е посочено спиране на 396,1 млн. евро по мерки от Програмата за развитие на селските райони - ПРСР 2007-2013. Това съобщи на извънредна пресконференция зам.министърът на земеделието и храните Явор Гечев, предаде репортер на Фермер.БГ.

Гечев уточни, че става въпрос за проекти по мерки 123, 223, 226, 321 и 322, като одитният доклад обхваща разплащанията в периода от октомври 2012 г. до октомври 2013 г. Това е стандартна процедура, описана подробно в европейското законодателство. Уравняването на сметките касае всяка една финансова година и се отнася за всички извършени плащания по мерките от ПРСР в периода 15.10.2012 г. – 15.10.2013 г. Тези разходи вече са заявени за възстановяване към ЕК с тримесечните декларации и съответно възстановени от страна на ЕК.

Не бива да се спекулира и не бива да се политизира всяка подобна информация, защото в случая става въпрос за междинен доклад, по който разговорите ни с ЕК продължават, заяви Явор Гечев. Опитваме се да запазим всеки един лев и сме длъжни да се борим за всяко едно евро по ПРСР“, посочи още Гечев. Той уточни, че забележките на ЕК са свързани с изискването за допълнителна информация за прозрачност относно вече реализирани проекти по посочените мерки.

В резултат на забележките ЕК поставя срок от два месеца за отговор по направените констатации в доклада. Ние имаме разработен план за действие и ще предоставим исканите отговори пред ЕК, за да защитим българските права и интереси,“ уточни ресорният зам.-министър. Подобни запитвания са отправени от Комисията и към Румъния, Белгия, Дания, Испания и Гърция.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!