Гъсеница гъботворка унищожава цели горски масиви, както и овошки във Видинска област, алармират кметовете от региона.

Те алармирали за проблема още през април. Тогава кметът на видинската община Бойница Анета Генчева изпратила първото си писмо до комисията за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет. Същия месец областната управа сформирала и комисия за справяне с проблема, но поради липса на отговор от държавата, до момента той остава нерешен, предава в-м Монт Прес.

Най-голяма част от заразените площи са именно в община Бойница. Само там са поразени близо 15 000 декара, предимно гори. “В готовност съм да обявя бедствено положение още тази седмица”, сподели Анета Генчева.

Много дървесни видове, включително овощни насаждения, са засегнати и в община Брегово. Нашествието вече е в населените места. Заразени са дори видове, които не са сред предпочитаните от гъсеницата. Според кмета Милчо Лалов, нашествието е в огромен мащаб. Той обяснява това с продължително топлото време през зимните месеци и с обилните пролетни дъждове.

Според еколози, гъсеницата е от вида бяла американска пеперуда. “На две поколения се размножава юни месец първото, август второто поколение и ако не се предприемат мерки, ще се стигне до около 40% обезлистяване на дърветата, а това никак не добре”, коментира екологът на общината Надежда Иванова.

За обработване на площите са необходими около 200 000 лева, помощ се чака от междуведомствената комисия. Ако средствата бъдат осигурени сега, инвазията може да бъде спряна. В противен случай ще са необходими милиони левове.

Този вид гъсеница е един от най-опасните вредители. Вятърът може да я пренесе на 20 километра разстояние и за кратко време може да нанесе безвъзвратни щети, а при по-висока плътност може да обезлисти напълно големи дървета на значителни площи. Плътността е толкова голяма, че гората може да се обезлисти няколко пъти, смятат специалисти по лесовъдство. По техни данни, неприятелят вече е забелязан и в Монтанско.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!