Бившият шеф на ДФЗ Асен Друмев, който се размина с оправдателна присъда по скандалните дела срещу него, заяви че е доволен от хода на делата. Оказа се обаче, че грешка на прокуратура при формулиране на обвинението е довела до оправдаването му по делото за субсидирането на "Памексвин". Това стана ясно от решението на Върховния касационен съд, публикувано вчера.

Прокуратурата заведе делото срещу него, защото е разпоредил две транзакции на стойност 618 000 лева към "Памексвин", въпреки установените нередности в документацията на фирмата. ВКС ясно заявява, че прокуратурата е извършила  "формален" анализ на правомощията и задълженията на подсъдимия в качеството му на шеф на фонда. Пренебрегнат е и пълният обем от задължения на Друмев, които произтичат от всички нормативни актове.

ВКС отбелязва, че констатациите от свидетелски показания и докладни записи за одобряването на плащането за "Памексвин" указват не само на несъответствие между документите относно предварителните разходи по проекта на фирмата, но и за наличието на основателно съмнение относно верността на нейните фактури.

Съдът обяснява, че Друмев е имал право да спре обработката на заявката за плащане на пари от САПАРД към фирмата, но не го е направил.ВКС заявява, че при така представените документи, не става ясно защо прокуратурата още в началото на делото е повдигнала обвинение за умишлена безстопанственост, а не за длъжностно присвояване в особено големи размери. Съдът счита, че държавното обвинение не е обяснило достатъчно добре защо повдига обвинение точно за безстопанственост.

"В обвинителния акт са посочени разпоредби от различни източници, без да е обоснована връзката им с който и да било от признаците от обективна страна на инкриминираните престъпления", се казва в съдебното решение в сайта на ВКС.

В този контекст ВКС заявява, че част от протеста на прокуратурата срещу оправдателните присъди на предните две инстанции е основателен, но аргументите са развити "по-скоро декларативно" и затова няма как да има връщане на делото за ново разглеждане.

"Разкриването на обективната истина е злепоставено от неправилно очертания предмет на доказване още на досъдебното производство", се казва в решението на съда.

Прокурор по това дело още от самото начално бе Андрей Андреев от Софийската градска прокуратура. Той бе сред прокурорите, които влязоха в първия прокурорски спецекип, формиран по инициатива на Борис Велчев.

Преди две седмици Асен Друмев бе окончателно оправдан и по друго дело за злоупотреби по програма САПАРД с изчислени щети на стойност 4.1 млн. лева.

До този момент Друмев е осъден на 2 години условно за сключване на неизгодна сделка при наемането на помещения за агенция САПАРД. Засега той е осъден да изплати на фонда почти 250 000 лева обезщетение, но обжалва присъдата. Делата срещу него са сред наблюдаваните от Европейската комисия.

Междувременно още няколко дела в земеделския сектор са под наблюдението на експерти от ЕК. В момента в България са няколко високопоставени чиновници от Комисията. В ход е и досъдебното производство срещу бившата шефка на ДФЗ Калина Илиева. В момента прокуратурата е стигнала до събирането на свидетелски показания по случая за злоупотреби в разплащателния орган. Там престоява още едно досъдебно производство срещу неизвестен извършител, отново касещо злупотреби в ДФЗ.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!