Скандални разкрития, според които фонд "Тютюн" е изхарчил безконтролно 400 млн. лв. от 2005 г. до 2007 г., изнесе в свой доклад Сметната палата. През трите проверени години фондът, ръководен от Гюрсел Емин, е раздавал пари, без да прави почти никакви проверки на засадените площи, количествата тютюн в складовете на фирмите изкупвачи и т. н., пишат одиторите. Палатата по неясни причини не е предала доклада си на прокуратурата.

Основната работа на фонда, който дълги години е в ресора на ДПС, е да плаща паричните премии на тютюнопроизводителите. От 2005 г. до 2007 г. обаче управата му не е правила почти никакви проверки за какво плаща.
 
Върхушката в този бизнес е успявала години наред да си урежда големи квоти като площ и е взимала огромни премии от държавата за сметка на дребните тютюнопроизводители. От Сметната палата са се натъкнали на фрапантни пропуски. Според доклада фондът изобщо не е разполагал с технически средства за измерване на площите и е прибягвал до примитивно средство - инспекторите обикаляли с автомобил засадените с тютюн площи и по километража отчитали горе-долу за колко голям терен става въпрос. Според одиторите не са правени проверки и по време на изкупуването на тютюна за проследяване на фактически осъществените сделки./segabg.com