2011 изпълнители и участници ще се включат във  второто издание на Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Събитието е  част от Националния сбор на овцевъдите в България, който ще се проведе от 3 до 6 май 2014 г. край Петропавловския манастир до село Арбанаси.

Конкурсът е за изпълнители в областта на музикалното и танцовото фолклорно изкуство, словесния фолклор, изобразителното изкуство и художествените занаяти, свързани с овцевъдството и обичайните практики на празника Гергьовден в различните етнографски региони в България. Патрон на фестивала е министърът на културата д-р Петър Стоянович.

Фолклорната надпревара ще се провежда на две сцени на 3 май от 12,30 до 18,00 ч. и на 4 май от 10,00 до 18,00 ч. В раздел „Народно пеене“ в категория „Индивидуални изпълнители“ ще се представят 118 участника, а в категория „Камерни състави и групи“ -45 състава с 644 участника, от които 8 трупи са на възраст под 18 години. 43 състава с над 990 участници ще мерят сили в категория „Танцово изкуство“. 12 от фолклорните групи са от деца и младежи.
[news]
42 са изпълнителите в раздел „Народни инструменти“, а 14 са подадените творби в раздел „Словесен фолклор“.

Тази година в Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ ще има три  нови раздела – „Гергьовденски обреден хляб“, в който ще се представят 16 участника с 42 обредни хляба; „Геги и хурки“ с 12 участника и 33 експоната и раздел „Нарисувай“, за който са получени 139 тематично свързани с овчарството и празника Гергьовден творби от 132 деца и младежи.

За „Голямата награда на Националния събор на овцевъдите“  посветен на 100-годишнината от рождението на известния народен певец Борис Машалов щ се борят 43-ма участника в конкурса.

Награждаването и гала-концертът на победителите във фолклорния конкурс ще е на 6 май от 12,30 до 18,30 ч.   

В дните на събора ще  бъдат представени и характерните танци и обичаи на общностите в България, свързани с овцевъдството – армъни и каракачани и фолклорна програма  на ансамбъл от Грузия. Всяка вечер ще приключва с изпълнения на нестинари и народни веселби.

От 3 до 6 май край Петропавловския манастир ще има изложения на различни видове животни и млечни продукти, атрактивни фермерски състезания, кулинарни шоута, алея на занаятите, народни борби и др. 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!