Финландското председателство на Съвета на Европа има амбицията да постигне решение по Многогодишната финансова рамка (МФР). Страната ще поеме щафетата на 1 юли до 31 декември 2019 г.
 
 
През декември 2018 г. ЕС постави цел за постигане на решение по дългосрочните финансови перспективи. Това трябва да се случи през тази есен, вероятно на Съвета на министрите, плануван за 17-18 октомври.
 
Това обаче до голяма степен ще зависи от напредъка през първата половина на 2019 г., както и от наличието на ясна позиция от бъдещия Европейски парламент (ЕП), съобщава ОДЗ-Кюстендил. От гледна точка на ЕП се очаква координаторите от Комисията по земеделие да се срещнат на 18-19 февруари, за да обсъдят следващите стъпки в законодателния процес по ОСП. 
 
[news]
Средата на март би бил „абсолютният краен срок“ за гласуване на трите доклада преди края на парламентарния мандат. Все още не е ясно дали досиетата ще минат през пленарното гласуване на последната сесия (15-18 април) на ЕП преди парламентарните избори. 
 
Нов състав на ЕК също се очаква от 1 ноември. Поради национални парламентарни избори, планирани за 14 април, ключовите приоритети на бъдещото Финландско председателство, както и темата за неформалното заседание на Съвета по земеделие (22-24 септември 2019 г.) се очаква да бъдат уточнени от новия министър, когато се формира правителство. 
 
Планирани са заседания на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство на 15-16 юли, 16-17 септември, 14-15 октомври, 18-19 ноември и 16-17 декември. Това обаче са предварителни дати, които трябва да бъдат потвърдени.
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg.