До 17:30 ч. на 2 март земеделските стопани от общините Балчик и Генерал Тошево могат да подават проектни предложения по втори прием на подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” от Стратегията за Водено от общностите местно развитие на „МИГ Балчик-Генерал Тошево“.

Всичко за Кампания 2023 

Бюджетът на мярката след първия прием е в размер на 184 533 лв., осигурени от ПРСР. Вече тече 3-седмичният срок, в който фермерите могат да задават допълнителни въпроси и да искат разяснения. 

Размерът на безвъзмездното финансиране е от 11 734 лв. до 195 580 лв. за едно проектно предложение. Общите допустими разходи за конкретен проект трябва да са в границите от 29 337 лв. до 391 160 лв.

Безвъзмездната финансова помощ за микро-, малки и средни предприятия е до 50% от общите допустими разходи, а за големи предприятия - до 40%, уточниха от ОИЦ-Добрич.

Проектни предложение могат да подават регистрирани земеделски стопани, еднолични търговци, юридически лица и признати групи или организации на производители или такива, одобрени за финансова помощ по мярка 9 "Учредяване на групи и организации на производители" от ПРСР 2014-2020 г. Кандидатите трябва да са с постоянен адрес (за физическите лица) или седалище и адрес на управление (за ЕТ и юридическите лица) на територията на общините Балчик и Генерал Тошево.

Подпомагането по подмярката е насочено към подобряване на икономическата ефективност и конкурентоспособността на предприятия от хранително-преработвателната промишленост в двете добруджански общини.

Допустими са инвестиции в производствени сектори, свързани с преработката/маркетинга на следните селскостопански продукти: мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, зърнени, мелничарски и нишестени продукти, растителни и животински масла и мазнини, технически и медицински култури, включително маслодайна роза, билки и памук, фуражи, гроздова мъст, вино и оцет.

Земеделските стопани могат да инвестират в изграждане, придобиване и модернизиране на сгради, да инсталират нови машини, съоръжения и оборудване. Помощта може да се използва за закупуване на земя, сгради, лаборатории и други недвижими имоти.

В подмярката е посочено, че фермерите имат възможност да закупят специализирани транспортни средства включително хладилни такива, за превоз на суровините или готова продукция. Производителите ще могат да съфинансират разходите за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултанти, консултации за икономическа устойчивост на проекти, извършени както в процеса на подготовка на проекта преди подаване на заявлението за подпомагане, така и по време на неговото изпълнение. 

Проектните предложения се подават по електронен път до 02 март с КЕП чрез ИСУН.