В различни атрактивни състезания ще мерят сили фермери от цялата страна на предстоящия Национален събор на овцевъдите в България от 6 до 8 май 2023 г. край Петропавловския манастир. Агри.БГ е медиен партньор на събитието.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Първата надпревара на Гергьовден ще е майсторското обезкостяване на агнета. Състезанието ще е от 12:00 до 13:00 ч. на 6 май и в него може да се включи всеки желаещ, който умело разфасова месо и носи свой нож.

Същия ден от 15:30 до 16:30 ч. ще е конкурсът за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко. Фермерските продукти ще бъдат оценявани по плътност, структура, цвят, масленост и вкус, както от експерти, така и от жури от публиката. 

Заради големия интерес състезанието по ръчна стрижба с овчарска ножица ще е в два дни. Надпреварите ще са на 6 май от 14:00 до 15:00 ч. и на следващия ден от 14:30 до 15:30 ч., като се изисква участниците да ползват своя овчарска ножица. През последните три години това състезание безапелационно бе печелено от един и същи фермер, а на юбилейното издание на събора през 2022 г., завидни умения с овчарска ножица показа 14-годишно момче. 

Във втория ден на събора – 7 май ще са зрелищните състезания по теглене на товари от най-големите коне-тежковози в България. Те ще се проведат в различни категории на специално оформен терен от 10:00 до 18:00 ч.

Най-масовото състезание – ръчно доене на овце ще се проведе на 7 май от 16:30 до 17:30 ч. 

В последния ден на събора, 8 май, от 11:00 ч. ще е безспорно най-атрактивното състезание за най-тежък коч. Победителят ще бъде определен безпристрастно от кантара, а фермерът, собственик на животното победител, ще получи парична премия от 1000 лева. Единственото условие за участие в състезанието е животното-участник да бъде докарано на терен най-късно до 10:00 ч. на 7 май. Категоричен победител в тази надпревара на събора досега е 170-килограмовият Мани, кръстоска от породите Беграмска и Аваси.

Във фермерските надпревари може да участва всеки желаещ, като записванията за участие са на място, преди старта на всяко състезание.

Най-голямото и атрактивно пролетно събитие на открито в България – Националният събор на овцевъдите, по традиция, ще представи постиженията в сектора и богатата народна култура, традиции и фолклор. 

В дните от 6 до 8 май край Петропавловския манастир в област Велико Търново ще има изложение на чистопородни овце и кози, изложба на кучета, конни атракции, фермерски пазар, изложение на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо и ще бъде представена селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството.

Трите дни ще са истински празник на българското със запомнящи се преживявания и незабравими емоции за цялото семейство с демонстрации на старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“, изложение на занаяти, етно възстаноки, народни веселби, вечерни концерти с български ритми и нестинари.

За единадесети път в рамките на събора ще се проведе и Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. За малките посетители на събора ще има специална Детската  творителница с различни арт работилници, пленери и образователни игри.

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.